Зам.-председателят на Движение 21 напусна партията

Славчев обвини Дончева в еднолични решения, тя му отвърна, че поставя "личния си интерес над общите цели"

Зам.-председателят на Движение 21 напусна партията

Зам.-председателят на Движение 21 и бивш член на БСП Симеон Славчев, който в момента е един от двамата общински съветници на Д21 в София, е подал оставка от всички постове в партията. Това съобщи той във Фейсбук в понеделник.  Като основание за оттеглянето си Славчев посочва различия с председателя на партията по различни политики. Друг негов аргумент е, че решенията в Движение 21 се вземали еднолично от Дончева. 

Славчев посочва, че има сериозно разминавания "за това как, с какви политики, стъпки и действия да се развива Движение 21. Той отбелязва и "фактът, че важните политически решения се вземат еднолично от председателя на партията и се спускат на членовете на Националния изпълнителен съвет и Националния съвет, като легитимните органи на партията служат само за легализация на взетите предварително някъде решения".

"Основен мотив да се оттегля е, че енергията и въодушевлението, с които създадохме Движение 21, бяха пометени от стила и начина на работа, които са достатъчно добре познати в партиите на статуквото. Загуби се екипността, което беше предпоставка за постигане на целите ни. Многократно правих опити и се борех да се променят нещата в партията, но за съжаление през последните седмици принципните различия сериозно се задълбочиха, а е извън разбиранията ми да бъда част от организация, в която мнението на отделната личност няма стойност, ако то не съвпада с мнението на председателя", написа Славчев във Фейсбук.

Няколко часа след като общинският съветник оповести позицията си онлайн, от партията на Дончева излязоха с позиция, в която се посочва, че той никога не е изразявал несъгласие с водените от Д21 политики на заседания на ръководството.

"В последните месеци господин Славчев трайно изведе в приоритет реализацията на личния си интерес над общите цели, въпреки многократните заявки за екипна работа. Нереализираните лични претенции намериха отражение в слаба ангажираност, неефективна и дори деконструктивна работа по време на последната предизборна кампания. Нещо повече, много наши членове и симпатизанти се демотивираха и оттеглиха от активни ангажименти, разочаровани от отношението, маниерите и методите на работа на Симеон Славчев", пише още в становището на Националния изпълнителен съвет на Движение 21. 

Оттам още призовават Славчев да напусне мястото си в общинския съвет в София. 

В края на миналата седмица Дончева обяви, че ще прави нов лявоцентриски блок с партията АБВ на Георги Първанов, която сега се оглавява от Константин Проданов. Двете формации ще преговарят за обща коалиция, с която да се явят на предсрочните парламентарни избори. Заявките на Дончева засега остават необясними, тъй като тя поставя като освен акцент на своята програма дълбочинна съдебна реформа, а АБВ на Първанов активно участваше в орязването на конституционните промени от края на 2015 година. 

Споделяне

Още от България