Зам.-председателят на ЕК Вера Юрова подкрепи Туитър в спора й с Тръмп

Зам.-председателят на ЕК Вера Юрова подкрепи Туитър в спора й с Тръмп

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова подкрепи политиката на Туитър (Twitter) за модериране на съдържанието в ескалиращия конфликт между социалната мрежа и американския президент Доналд Тръмп.

"Аз подкрепям Туитър в техните усилия да развиват и прилагат прозрачна, ясна и последователна политика на модериране. Това не е цензура. Става дума за обозначаване на проверимо фалшива или подвеждаща информация, която може да нанесе обществена вреда, за позоваване на надеждна информация или обозначаване на съдържание, което нарушава тяхната политика", заяви пред "Политико" Вера Юрова, чийто ресор в ЕК са ценностите и прозрачността.

Миналата седмица Туитър за първи път постави предупредителен знак на две публикации на Тръмп в мрежата, обозначавайки ги като подвеждащи и подсказвайки на абонатите си да проверят достоверността на съдържащите се в тях твърдения. Това предизвика гнева на президента, който малко по-късно подписа указ, целящ да ограничи защитата, с която се ползват социалните мрежи, и свободата, с която разполагат при модериране на съдържанието си.

"Ние сме тук днес, за да защитим свободата на словото от една от най-големите заплахи", заяви Тръмп от Овалния кабинет при подписването на документа, който вероятно ще доведе до дълга съдебна битка.

След това обаче Туитър отново се намеси след публикации на Доналд Тръмп, който нарече протестиращите в Минеаполис "бандити", които "петнят паметта на Джордж Флойд".

Туитър обаче не я изтри, а скри и отбеляза като "възхваляваща насилие" и пораждаща "риск да вдъхнови днес подобни действия". Става дума по-конкретно за заключителните думи на Тръмп: "Току-що говорих с губернатора Тим Уолц и му казах, че армията е с него. При всяка трудност ще поемем контрол, но когато започне плячкосването, започва и стрелбата."

ЕК насърчава социалните мрежи да модерират съдържанието, което се публикува на платформите им.

"Ролята на публичните власти не е да се намесват в политиката по съдържанието на частните компании, а да гарантират защитата на фундаментални права както онлайн, така и офлайн – права като свободата на изразяване и информация, недискриминация, право на сигурност", каза Вера Юрова.

"Тези права защитават всички граждани, не само хората на власт. Като политици, ние трябва да бъдем държани отговорни и да отговаряме на критиките с факти, а не със заплахи и атаки", коментира тя.

Споделяне

Още от Европа