Зам.-председателят на НС се извини на майките за "неприятното лице на парламента"

БСП не приема извинението и му иска оставката

Емил Христов, сн. БГНЕС

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов (ГЕРБ) се извини в четвъртък от парламентарната трибуна за това, че протестиращи майки на деца с увреждания не бяха допуснати преди ден в Народното събрание.

Христов изрази съжаление, че хората са видели “неприятното лице на българския парламент“, но се оправда, че не той е спрял майките, а охраната.

"Никой не ме беше информирал. Решението за спирането на гражданите е взето от охраната на парламента. Още веднъж се извинявам на всички българи, които поставихме в една ситуация да се питат кое е истината", каза Христов.

“Аз бях информиран, че група граждани са спрени на входа, без да бъда информиран, че те имат пропуски, и помолих за 15 минути отсрочка, за да мога да поговоря с началника на охраната. Никой не би могъл да се намесва в решенията на началника на охраната“, обясни той.

Той се оплака, че не му е била дадена възможност за среща с гражданите и с началника на охраната, тъй като протестиращите са си тръгнали.

“Извинявам се оттук на всички онези, които вчера видяха това неприятно лице на българския парламент. Извинявам се за изкривената и недостигнала до тях информация. Съжалявам, че стигнахме дотам. Просто трябваше всички да имаме търпение да изчакаме по-малко от 15 минути", посочи той.

От БСП обаче не останаха удовлетворени от извинението и продължават да настояват за оставката на Христов. Преди ден депутатите от левицата обвиниха ръководството на парламента, че не допуска протестиращи майки в сградата, тъй като носят тениски “Системата убива“, докато от ГЕРБ отговориха с контраобвиненения, че опозицията използва станалото недоразумение, за да разиграва политически “цирк“.

“Оставката на Емил Христов е единственият отговор на политик, който носи отговорност за провала в политиката на ГЕРБ – ако не я подаде, ще я поискаме“, каза в четвъртък от трибуната на Народното събрание зам.-председателят напарламентарната група на БСП Антон Кутев.

Кутев поясни, че БСП не обвинява ГЕРБ, че хората с увреждания живеят под ръба на оцеляването, а заради бездушието на властта и за това, че интеграцията на тези хора не е помръднала.

Той припомни, че през 2016 г. по силата на приетия от управляващите план е трябвало да бъде приет Закон за социалните услуги. Кутев заяви, че дори няма разработен такъв проект.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?