Зам.-районният прокурор на София подаде оставка

Зам.-шефът на Софийска районна прокуратура Петър Чалъмов подаде в понеделник оставка пред Висшия съдебен съвет (ВСС). Действията на обвинителя бяха изпреварващи, тъй като ВСС все още не се е произнесъл по искането на главния прокурор Борис Велчев за неговото освобождаване.

Оставката му ще бъде разгледана от съдебния съвет в сряда.

Срещу Чалъмов ще бъдат повдигнати обвинения по чл. 288 и чл. 289 от Наказателния кодекс – престъпление срещу правосъдието и склоняване на длъжностни лица от разследващите органи към извършване на същото закононарушение.

Ако прокуратурата докаже обвинителните си тези в съда, Чалъмов може да бъде осъден на затвор от 1 до 6 години.

От досега публикуваната информация за прокурорското преследване срещу Чалъмов става ясно, че като зам.-шеф той е сменял едни наблюдаващи прокурори с други и се е произнасял по преписки, които незаконно е изземал от подчинените си. Това е ставало в периода от юни 2005 до юли 2006 година.

Чалъмов влезе под ”светлините на прожектора” през 2003 година, когато стартира наказателно производство срещу журналисти, съобщили за наличие на двойно гражданство на бившия премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобурггтоски.

Той се беше позовал на постановление на пленума на Върховния съд от 1974 година, според което говоренето срещу властта е хулиганство.

Споделяне

Още от България