Зам.-шеф на БАН е издигнат да оглави временно НИМХ

Костаден Ганев

Единият от тримата заместник-председатели на Българската академия на науките (БАН) – физикът Костадин Ганев, е издигнат като предлага кандидат за временно изпълняващ длъжността директор на Националния институт по хидрология и метеорология (НИМХ), с който в момента академията е в тежка и сложна процедура по развод.

Това е решено на извънредно заседание в четвъртък на управителния съвет на БАН, който обаче остава отворена врата и за други предложения, направени от общото събрание на учените на БАН. До 12 часа на 17 септември ще се приемат и други предложения за временно оглавяващ поста шеф на НИМХ, но без такива на освободения директор проф. Христо Брънзов, съобщиха от БАН на сайта си.

Ако постъпят и други номинации, те ще бъдат разгледани на извънредно заседание на управата на академията още в понеделник преди да се направи окончателният избор.

Ако няма други кандидатури, ще бъде назначен Костадин Ганев, който е дългогодишен служител на академията, а от миналата година е и неин зам.-председател.

Управата на БАН декларира също така, че ще съдейства, съгласно своите правомощия, за осигуряване на нормална дейност на НИМХ до излизането на института от структурата на БАН, спазвайки нормативните актове на България, както и Закона за БАН и устава на академията.

Отстраненият Брънзов преди дни предупреди, че още следващия понеделник вероятно метеоролозите ще спрат да дават прогноза за времето, тъй като не могат да работят без ръководител, който да подписва необходимите за дейността им документи.

След протести на НИМХ заради ниско заплащане и искания за отделянето им от БАН, общото събрание на академията гласува да се отделят от звеното онези служители, които желаят, но за целта според тях правителството трябва да вземе решение за създаване на нова структура, в която да влязат отцепниците и след това са се отделят активи. Образователният министър обаче твърди, че първо БАН трябва да  вземе решение за трансформацията на института.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?