Зам.-шеф на ДАНС напуска заради писмото на “достойните прокурори”

Димитър Йорданов поема “моралната отговорност" за теча на информация от спецслужбата

Шефъ на ДАНС Константин Казаков. Сн. БГНЕС

Заместник-директорът на ДАНС Димитър Йорданов е подал оставка в четвъртък, а служебният премиер Марин Райков обяви, че ще я приеме. Причината е течът на информация от спецслужбата по разследването на скандала с бюлетините в Констинброд.

“Един от скандалите по повод изтекли документи, а именно разпространените с писмо на т. нар. “достойни прокурори”, създаде грапавини в комуникацията между определени структури и това наложи не само моята намеса, но и всички тези институции да седнат на една маса и да обсъдим темата и да вземем общо решение”, съобщи Райков.

Напускането на Димитър Йорданов се налага, защото той е ресорен заместник по проверката в печатницата в Констинброд, се разбра още от обяснението на служебния премиер. Писмото на “достойните прокурори” бе изпратено до медиите от анонимен източник през миналата седмица.

Към него бяха приложени документи от разследването за бюлетините в печатницата, в това число сигналът на Мая Манолова от БСП до прокуратурата, обясненията на собственика "Мултипринт" и негови служители, както и становище на вещо лице. Към факсимилетата на официалните документи бе приложено и писмото от “достойните”, в което главният прокурор Сотир Цацаров, Делян Пеевски и БСП са окачествени като “вещици”, които са спретнали предизборните компромати срещу ГЕРБ.

Още на другия ден от прокуратурата намекнаха, че документите са изтекли от ДАНС. Днес (четвъртък) Цацаров заяви, че това е било потвърдено и от проверката, разпоредена от Марин Райков. Служебният премиер съобщи, че е имал няколко срещи с председателя на ДАНС Константин Казаков.

"Той няколко пъти ми докладва устно и писмено становищата си по този случай. Не приех неговите доклади дотолкова, доколкото те не бяха изцяло в съответствие със становището на прокуратурата. Казаков сподели с мен, че в ДАНС не са в състояние да отхвърлят възможността тези документи да са изтегли от агенцията. Заместникът му Димитър Йорданов като ресорен заместник-ръководител на тази структура вследствие в разговор с мен прие да поеме цялата морална отговорност за този случай. В съответствие с това той подаде оставка и аз ще я приема”, посочи премиерът.

Райков допълни, че това е окончателната развръзка на скандала с “достойните прокурори” и прокуратурата е удовлетворена от нея.

Прокуратурата прие тази формула. Това е становището не само на министър-председателя, но и на прокуратурата в резултат на извършената проверка. Имаме съгласието на Цацаров да споделя това становище. Според мен това е окончателната развръзка на този неприятен казус”, каза още Марин Райков.

Димитър Йорданов бе назначен на поста през 2009 г., като преди това идва в агенцията от структурите на военното контраразузнаване. През януари тази година бе преназначен на поста от правителството на Бойко Борисов.

Междувременно в четвъртък плъзнаха слуховете, че в ДАНС вече се готвят за закриване на агенцията от бъдещото правителството на БСП и ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България