Зам.-шеф на СДС посъветва ДСБ и ДП да не се явяват на избори

Зам.-шеф на СДС посъветва ДСБ и ДП да не се явяват на избори

Драмата в дясно се задълбочи в понеделник, след като зам.-председателят на СДС Иван Сотиров посъветва партиите, които не са съгласни името на десния кандидат –президент да се определи чрез социологически проучвания, “по-добре да не се явяват на избори”.

В петък лидерът на СДС Петър Стоянов обяви намерението на шест партии от десницата, преговарящи за единен кандидат-президент, номинацията да бъде излъчена след социологически проучвания, тъй като преговорите между осемте са стигнали до “задънена улица”. ДСБ и Демократическата партия (ДП) се обявиха против.

“Ние сме във фаза на предизборна кампания и е съвсем нормално да бъдат възлагани социологически проучвания. Ако една партия или група от партии не искат да бъдат възлагани такива, по-добре да не явява на избори”, заяви Сотиров, явно визирайки ДСБ и ДП, макар да не ги назова директно.

Това е поредната забележка от страна на СДС към позициите на ДСБ и Демократическата партия (ДП) в преговорите. Преди три седмици в медиите бяха тиражирани изявление на члена на НИС на СДС Иван Колчаков отправени към ДСБ, че на общия кандидат за президент не му трябва партия “с два процента подкрепа”, колкото, според някои агенции е рейтингът на ДСБ. Според повечето проучвания подкрепата за СДС варира между 2 и 4 на сто.

В същото време Сотиров заяви, че до края на август преговорите между осемте десни парламентарно представени партии трябва да приключат с издигането на общ кандидат.

“До това становище са достигнали всички партии, седнали на масата за преговори. Месец август е мъртъв за предизборна кампания, така че ако е бил възможен някакъв по-ранен срок, той вече е пропуснат”, каза още зам.-председателят на СДС.

По думите му най-вероятно партиите, които се обединяват около механизма социологическо проучване да посочи общия десен кандидат, да направят подобно изследване. Той съобщи, че във формат “осем” се обсъждат и други технологии за издигане на кандидатура, но без да уточни какви.

Сотиров заяви, че СДС приема “с необходимото уважение” издигнатата от БЗНС – Народен съюз номинация на Анастасия Мозер за десен кандидат за президент. Главният секретар на земеделците е петият номиниран в преговорите след Сергей Игнатов, Веселин Методиев, Петър Стоянов и Неделчо Беронов. 

В отговор на въпрос дали СДС ще приеме подкрепа от НДСВ ако Петър Стоянов се кандидатира и достигне до балотаж, Сотиров заяви, че не може да прогнозира политическите действия на жълтите.

В понеделник лидерът на партията Петър Стоянов се срещна с ръководството на Българска християнска коалиция (БХК). След срещата зам.-председателят на БХК Петър Гюзелев заяви, че формацията застава зад кандидатурата на Стоянов.

“Желаем президент да бъде политическа личност, издигната от СДС и изразихме подкрепата си за Петър Стоянов”, каза Гюзелев.

По думите му, ако СДС подкрепи кандидат, издигнат от друга партия, то БХК запазва правото си да оттегли или препотвърди подкрепата си. 

До този момент Съюз “Радикали” на Евгений Бакърджиев и Българският демократичен форум след срещи със Стоянов също обещаха подкрепа.

Споделяне

Още по темата

Още от България