Зам.-шеф пое временно фонд “Земеделие” след оставката на Порожанов

Васил Грудев

Оставката на директора на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Румен Порожанов е била приета от управителния съвет на извънредно заседание, а временно начело на фонда ще е зам.-шефът му Васил Грудев, който отговаря за техническия инспекторат и пазарните селскостопански механизми“. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните в четвъртък.

 

Не е ясно обаче дали постоянният шеф ще бъде отново политическо назначение като Порожанов или ще се обяви конкурс, какъвто имаше при избора на печално известната с липсата на висше образование Калина Илиева.

 

От агроведомството посочват, че Порожанов и земеделският министър Димитър Греков са си благодарили взаимно за стила на работа. Агроминистърът е коментирал, че "въпреки тази промяна Министерството на земеделието и храните и фонд "Земеделие" трябва да осигурят нужната приемственост, за да може ДФЗ успешно да премине двата предстоящи одита на Европейския съюз и на Европейската сметна палата, които трябва да приключат до края на годината“.

 

Грудев е бил определен от Порожанов като специалист с изключително добър поглед върху работата на агенцията, който може да осигури необходимата приемственост в работата на службата.

 

В допълнение към дневния ред управата на фонда решила да се увеличи бюджета за помощи за производителите на картофи за стопанската 2013-2014 г. от 3 млн. лева на 6 млн. лева, а максималният годишен бюджет да се вдигне от 1.4 млн. лева на 3 млн. лева. парите са предвидени за закупуване на препарати за растителна защита за борба с почвените неприятели.

 

Одобрено е и да се осигури финансова помощ за инвестиционни разходи на групи производители на плодове и зеленчуци от 5 421 361.94 лв. за 2013 г. От тях 2 977 963.26 лв. са от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, а останалите от националния бюджет.

Споделяне

Още от България