Зам.-шеф в "Газпром" уволнен заради отложен срок на пуска на "Силата на Сибир"

Зам.-шеф в "Газпром" уволнен заради отложен срок на пуска на "Силата на Сибир"

Заместник-началник в "Газпром" бе уволнен от поста си заради обявено пред медиите двугодишно отлагане на пуска на газопровода "Силата на Сибир", който трябва да доставя газ от Чеядинското находище в Русия за Китай, предаде руското издание Лента.ру.

Преди дни Виктор Селин, зам.-шеф на "Газпром добив Ноябрьск", разработваща Чеядинското находище, каза пред журналисти, че въвеждането в експлоатация на "Силата на Сибир" ще е е с две години по-късно от обявеното. По-късно прекият му началник Константин Степовой заяви, че Селин не е бил разбран правилно, но сега идва уволнението му, което бе потвърдено от говорителя на "Газпром" Сергей Куприянов.

Според официалните данни доставките за Китай по "Силата на Сибир" ще започнат през 2018 г., но Селин заяви, че за тогава по-скоро са планирани пробни дейности по запълването на тръбопровода, а транспортирането на газа ще започне през 2020 г. В момента в газовото находище Чеядинск се провеждат проучвателни сондажи.

"Силата на Сибир" е газотранспортна система, която трябва да пренася суровина от Якутския и Иркутския центрове, които се намират в Далечния Изток в Русия и трябва да се захранват от Чеядинското и Ковиктинското находища, до Китай. Дължината на газопровода трябва да е 3968 километра.

Споделяне

Още от Бизнес