Зам.-шефът на БСП Ивелин Николов подаде оставка заради краха на евроизборите

Заместник -председателят на БСП и ръководител на националния предизборен щаб на левицата за евроизборите Ивелин Николов подаде в сряда оставка пред Изпълнителното бюро в сряда. Това съобщи след края на четиричасовото заседание на бюрото, на което е имало и “известни емоции”, говорителят на БСП Ангел Найденов.

Оставката на Николов, която не е неочаквана, както и която и да било друга оставка, включително и на министри от БСП, не са били разглеждани, уточни той, но не изключи по този въпрос решения да има в следващите дни. На 3 юни ще се проведе заседание на Висшия съвет на БСП, който има правомощията да взема кадрови решения. 

Самият Ивелин Николов добави, че мотивите за оставката му са очевидни – резултатите от евроизборите.

Ръководството на левицата е разгледало на заседанието анализ на резултатите, каза още Ангел Найденов. Според него разширен анализ ще бъде обсъден на по-висшия форум на партията на 3 юни.

Оценката ни за евроизборите е, че получихме на тях резултати под очакваните и това не ни удовлетворява, обясни говорителят. Резултатите показаха, че не успяхме да реализираме основната политическа цел за тази година – да изпратим най-много депутати в Европарламента, добави той.

По думите на Найденов от това не бивало да се прави драма, “но е тревожен сигнал за политиката на управляващата коалиция и в частност за БСП като най-голям коалиционен партньор. Отчитаме, че има недоверие и разочарование от БСП и от реализирането на правителствената политика, особено в социалната сфера”, каза той.

Според анализа на левицата за лошия изборен резултат е допринесъл и скандалът между министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и шефът на следствието Ангел Александров, като е подействал в две посоки – демотивиране на избирателите и изместване на акцента на кампанията.

Не подценяваме ефекта от скандала, но той не е основната причина за резултата, подчерта Найденов.

Според него с отказа си да гласуват избирателите са наказали политическите партии, включително и БСП.

БСП ще излезе с предложение към Съвета на коалицията да се направят промени в политиката на правителството в социалната сфера. Вероятно съветът ще се събере непосредствено след Висшия съвет на БСП.

Найденов не отговори дали предстоят промени в правителството и дали те ще се обсъдят от тримата лидери на управляващата коалиция на предстоящото им събиране, като каза само, че това е в правомощията на премиера.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?