Зам.-шефът на ДАНС Иван Драшков е подал оставка

Зам.-шефът на ДАНС Иван Драшков е подал оставка

Заместник-председателят на ДАНС Иван Драшков е подал оставка, съобщи в петък пред БНТ премиерът Бойко Борисов. Той не даде повече подробности по мотивите на решението на Драшков и обясни, че по-късно през деня ще реши дали да приеме оставката.

Самият Драшков коментира пред БНР, че решението за оставката му е "лично". Той уточни, че, според него, 27 години в системата на сигурността са достатъчни. Иван Драшков съобщи още, че оставката му не е продиктувана от скандали. Според заместник-председателя на ДАНС в края на годината изтича мандатът на сегашното ръководство на агенцията и това също било причина сам да поиска да бъде освободен.

Иван Драшков бе уволнен от ДАНС през октомври 2008 г. в разгара на скандала около сайта "Опасните" и подслушването на журналисти и политици в рамките на делото "Галерия". Отстраняването му бе съпътствано от друг скандал, свързан с брат му – Петър Драшков, който бе замесен в незаконно прехвърляне на общинска собственост в София.

В публичното пространство излязоха и информации, че 25-годишният син на Иван Драшков е собственик на жилищен комплекс със 160 апартамента.

Година след напускането Драшков обаче се върна на работа в ДАНС, след като бе възстановен на поста от Върховния административен съд. През цялото време, докато водеше делото срещу уволнението си, Драшков твърдеше, че няма да се върне на работа в ДАНС, а търси само "морално удовлетворение".

Междувременно конфликтът му със съветника на бившия председател Петко Сертов и подсъдим по делото "Октопод" - Алексей Петров, се задълбочи, като Петров няколко пъти атакува Драшков през медиите. През януари т. г. заместник-главният редактор на близкия до Петров в. "Галерия" пък обяви, че по негова информация Драшков е отговорен за скандалните телефонни записи на премиера Бойко Борисов по случая "Тановгейт". По думите му вече напусналият зам.-шеф на ДАНС ги направил "с цел изнудване и рекет", като с това бил запознат и вътрешният министър Цветан Цветанов.

През октомври 2011 г. пък сайтът Wikileaks оповести, че в своя секретна грама бившият американски посланик Джон Байърли е определил Драшков като "истински професионалист, който се надява да използва мандата си за да изкорени корупцията, да преразпредели ресурси за противодействие на нови заплахи като тероризма, както и да повиши морала и дисциплината в службата".

Доброто отношение на щатския дипломат даде повод за някои слухове в петък, че оставката на Драшков е свързана с негативното му отношение към енергийния проект "Белене", които обаче така и не намериха потвърждение.

Коментар по темата направи лидерът на ДСБ и член на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов. Според него оставката е очаквана, тъй като Драшков е обещал да работи в ДАНС за не повече от шест месеца след завръщането си през 2009 година. По думите на Костов е "хубаво, че той си отива, защото не трябва да има бивши служители на ДС в ръководството на ДАНС".

Според лидера на БСП Сергей Станишев пък "във властта по върховете има голямо напрежение – не знам за какво точно, там всичко е зад завесата". Социалистът добави, че "се очертава една тенденция - когато г-н Драшков освободи ДАНС идват избори и правителството си ходи" и добави, че държавата става непредсказуема и това е най-опасното.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?