Зам.-шефът на ФБР е уволнен два дни преди да се пенсионира

Сградата на ФБР
Министърът на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс уволни заместник-директора на ФБР в оставка Андрю Маккейб, честа мишена за гнева на президента Тръмп през последната година, само два дни преди пенсионирането му, съобщиха световните агенции.
 
Сешънс заяви, че е взел решението, влизащо в сила незабавно, по препоръка на дисциплинарния орган на Бюрото (отдела за професионална отговорност) и въз основа на доклад на главния инспектор, според който Маккейб е разрешил изтичането на информация на медиите и не е бил откровен, дори под клетва, пред контролния орган относно разследването за имейлите на Хилари Клинтън.
 
ФБР очаква всеки служител да отговаря на най-високи стандарти за честност и почтеност, заяви Сешънс. 
 
Уволнението всъщност е формално - Маккейб, който е служил над 20 години във ФБР, бе в отпуск от януари, когато доброволно подаде оставка след месеци натиск от президента Тръмп и други републиканци. Но то става само два дни преди 50-ия му рожден ден, когато щеше да добие право да излезе в пенсия с пълен размер. Сега това е под въпрос.
 
Уволнението вероятно ще повдигне въпроси дали Маккейб е наказан прекалено сурово поради политически натиск от президента Тръмп, който яростно го критикуваше в Туитър и призоваваше за оставката му, отбелязва Ройтерс.
 
Аз съм нарочен и третиран по този начин заради ролята, която играех, действията които предприех, и събитията, на които станах свидетел след уволнението на Джеймс Коми (бившия директор на ФБР), заяви Маккейб веднага след съобщението на министъра за уволнението му.
 
Това посегателство срещу моя авторитет е част от по-голямото усилие да се опетни ФБР и изобщо професионалистите от правоприлагащите органи. Това е част от продължаващата до ден днешен война на администрацията срещу ФБР и срещу разследването на специалния прокурор, добави той, имайки предвид разследването на Робърт Мълър за потенциална координация между Русия и предизборната кампания на Тръмп.
 
Президентът многократно го критикуваше през последната година като емблематичен за ръководството на ФБР, което според Тръмп е партийно предубедено спрямо администрацията му. Маккейб бе и.д. директор на ФБР след уволнението на Коми през май. В края на януари той доброволно подаде оставка, при условие че остане служител на ФБР до средата на март. Той трябваше да се пенсионира утре. 
 
Препоръката за уволнението му бе поставила министерството на правосъдието в неловка позиция - Сешънс, чиято собствена позиция месеци наред изглеждаше разклатена, подложен на яростни критики от Тръмп заради неохотата да уволни Маккейб, рискуваше да разгневи Белия дом, ако не го направи. От друга страна, решението да го уволни само два дни преди излизането му в пенсия крие риск да разгневи редовите му поддръжници сред служителите на ФБР. 
 
Според Маккейб разследването на главния инспектор било ускорено, след като заявил пред разследващите в Конгреса, че може да потвърди версията на директор Коми, уволнен миналия май, за разговорите му с Тръмп. 
 
Маккейб се оказа замесен в междупартийните вражди през 2016 г., когато се разкри, че съпругата му по време на неуспешно кандидатиране за Сената на Вирджиния е получила дарения от екипа на тогавашния губернатор на щата Тери Макалиф, близък съюзник на Клинтън.
Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?