Комисията за конфликт на интереси установи

Зам.-шефът на КЗК взимал пари да консултира фирми, които разследва

Александър Александров си взимал платен отпуск, за да припечелва като лектор

Александър Александров

Заместник-председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Александър Александров е работил на частно за фирми, които са инициирали в КЗК проверки срещу свои конкуренти. Той е участвал като лектор и събеседник на семинар с любопитната тема "Как допуснатите от възложителите грешки и пропуски в процеса на възлагане на обществените поръчки да работят в полза на кандидатите". Това става ясно от разследване на комисията за конфликт за интереси, която излезе с решение, че Александров и колежката му Елена Орлинова Димова – Мушмова (член на КЗК) са нарушили закона.

Александров и Димова развивали консултантска си дейност без да уведомят и да поискат разрешение от председателя на КЗК Петко Николов, както е по закон. Вместо това взимали платен отпуск, за да участват в семинари в Слънчев бряг, Сандански, Велинград и др., става ясно от проверката. В същото време организаторите на събитията – консултантски компании, кантори, издателства, са представяли Александров и Димова в качеството им на членове на КЗК, за да си правят реклама. Нито един от тези семинари не е безплатен и отворен за широк кръг от хора. Именно обявите за тези платени форуми са причината за проверката срещу Александров и Димова.

От декларациите на двамата пред Сметната палата става ясно, че Димова е декларирала за 2010 г. и 2011 г. "доходи от друга стопанска дейност" (включително хонорари) 11 343 лева. Зам-шефът на КЗК пък е декларирал за 2009 и 2011 г. доходи извън заплатата от над 41 хиляди лева. И двамата са подали декларации за липсата на конфликт на интереси при постъпването им на работа в КЗК.

Сред "работодателите" на Александров извън държавата са "Апис България" и "Национален консултант по обществени поръчки". През 2009 г. "Апис България" и "Апис Европа" пускат жалба в КЗК срещу конкурента им "Лакорда". Фирмата предлагала сходен с този на "Апис" фирмен регистър, но не била платила на Агенцията по вписванията дължима такса от 30 хиляди лева, за да използва данните на Търговския регистър. Това не било честно спрямо "Апис", които си платили. В резултат на жалбата "Лакорда" е глобена с 13 хиляди лева, а подписът на Александров стои под решението на КЗК.

През 2012 г. "Национален консултант по обществени поръчки" обжалва решение на Института по публична администрация, с което е открит конкурс по ускорена процедура за възлагане на консултантски дейности, свързани с обучението на чиновници. Александров е част от състава на КЗК, разглеждащ жалба, но гласува като колегите си – жалбата е отхвърлена.

По време на изслушването си пред комисията за конфликт на интереси и Александров и Димова не са се съгласили с твърденията, че участията им в семинари срещу заплащане представляват конфликт на интереси. Зам.-шефът на КЗК не могъл да отговори на въпроса защо организаторите не канят други членове на КЗК за лектори. Участията си в платени мероприятия, свързани с областта, в която работи, той считал за свои професионални и научни интереси.

Ресорната комисия установява конфликт на интереси при Александров и Димова по две от разпоредбите на закона – че нямат право да използват в частен интерес информация, получена по време на работа, както и че нямат право да използват служебното си положение за търговска реклама. Глобата за всяко от тези нарушения е от 5 до10 хиляди лева.

Двама от членовете на комисията за конфликт на интереси – Паскал Бояджийски и Николай Николов, са с особено мнение, тъй като според тях не е пряко доказано, че участниците в семинарите са имали изгода и са заинтересовани от актовете, издавани именно от двамата членове на КЗК.

Александров е за втори мандат в Комисията за защита на конкуренцията. Той е бивш дългогодишен член на Централната избирателна комисия (ЦИК) от квотата на БСП и неин говорител. Освен това е бил адвокат в Софийската адвокатска колегия. В началото на годината медиите разпространиха слух, че Александров е станал обект на нападение в квартал "Борово", но информацията не беше потвърдена.

Споделяне

Още от Бизнес