Официално от ДКСИ:

Зам.-шефът на митниците отрязан от секретен достъп заради възможност да бъде изнудван

Няма информация Николай Попов да е минавал през нова проверка за надеждност

Зам.-шефът на митниците отрязан от секретен достъп заради възможност да бъде изнудван

Достъпът до секретна информация на зам.-директора на Агенция "Митници" Николай Попов действително е бил отнет, като решението е мотивирано с разпоредби от Закона за защита на класифицирана информация, визиращи възможността даден служител да бъде изнудван заради свои контакти или интереси.

Това става ясно от официален отговор на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) на запитване от Mediapool, свързано с огласената от бившия шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов информация, че Попов е обявен за неблагонадежден през 2009 г. заради свои връзки в наркосредите.

"Разрешението за достъп до класифицирана информация на Николай Попов е било отнето на 06.11.2009 г. от Главна дирекция "Криминална полиция", пишат от ДКСИ.

Впоследствие той неуспешно обжалва и на 7 януари 2010 г. Комисията потвърждава отнемането на допуска му. Като основание за решението е посочен чл. 59, ал.1, т.1 от Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) във връзка с чл. 42, ал.1, т.1 и т.2 от същия закон.

В първия текст е посочено, че органът, издал допуска, го отнема, ако при проверката за благонадеждност се установи, че проверяваният не отговаря на някои от законовите изисквания, за да борави със секретни данни.

По-интересно е позоваването на чл. 42, ал.1, т.1 и т.2 от ЗЗКИ, където е регламентирано, че "надеждност на лицето от гледна точка на опазване на тайната е налице, когато липсват данни относно: 1. укриване или даване на невярна информация от проучваното лице за целите на проучването; 2. факти и обстоятелства, които биха дали възможност за изнудване на проучваното лице".

С други думи в случая с Николай Попов проверяващите очевидно са се натъкнали на пропуски в дадената от него лична информация, които са били достатъчно сериозни, за да бъде определен като уязвим от евентуално изнудване.

От отговора на ДКСИ става ясно още, и че към момента в комисията не е постъпило искане със съответните документи за издаване на разрешително за достъп до класифицирана информация на Николай Попов.

"Проучванията за надеждност на лицата, на които е необходимо да работят с национална класифицирана информация се издават от Държавна агенция "Национална сигурност“ (ДАНС). В тази връзка, в ДКСИ няма информация относно започването на нова процедура по издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация на Николай Попов", допълват от комисията.

Миналата седмица Атанасов попита може ли такъв човек да бъде в ръководството на митниците и да отговаря за митническото разследване и разузнаване. Реакция от Министерството на финансите и от Агенция "Митници" обаче така и не последва, въпреки че информацията не бе отречена от двете институции.

В опит да замажат поредния кадрови гаф на кабинета "Орешарски" от двете места се разминаха в неофициалните коментари. Първо от финансовото ведомство уточниха, че Попов щял да премине през процедура за допуск до секретни данни, след което от агенцията заявиха, че това вече било факт.

"Доколкото знаем, съответните институции подготвят документите на г-н Попов за искане на нов достъп. Те ще постъпят в секретната служба на Агенция "Митници", откъдето ще направят съответните постъпки пред ДКСИ. Повече не знаем", обобщиха в крайна сметка от финансовото министерство.

Според бившия председател на ДКСИ Цвета Маркова обаче досега няма случай на лице, на което е отнет достъпът, да му е издаден нов. Тя бе категорична, че такова лице няма право да заема отговорна държавна длъжност.

Историята с допуска на Попов стана още по-неприятна, когато се оказа, че през тази седмица той е единственият ръководител на митниците, след като временният директор Борислав Борисов излезе в отпуска. И, меко казано, е странно единственият шеф в митниците да не може да борави с класифицирана информация, която често е необходима за вземане на дадени решения.

Преди ден главният секретар на МВР Светлозар Лазаров не пожела да коментира казуса, заявявайки лаконично, че "ние работим като един междуинституционален модел". Въпреки че Попов е бивш кадър на МВР, Лазаров не коментира и твърдението на Атанасов, че новият зам.-директо на митниците има контакти с хора от наркобизнеса. "Не искам да се ангажирам, има компетентни органи, нека да работим по компетентнос", каза единствено професионалният ръководител на силовото ведомство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?