Зам.-шефът на НАТО в София: Не можем да позволим присъствие на танкове или зелени човечета

"Комбинация от сила и диалог е най-добрият начин Москва да бъде върната към международното право"

Алекзандър Вършбоу, сн. БГНЕС
Зам.- генералният секретар на НАТО Алекзандър Вършбоу за пореден път обяви в София, че НАТО ще засили присъствието си в региона и няма да позволи Русия да отхвърля принципите, върху които е основана европейската система за сигурност. 
 
По думите му "комбинация от сила и диалог е най-добрият начин" Москва да бъде върната към принципите на международното право.
 
"НАТО предприема 360-градусов подход за сдържане на заплахите и, ако е необходимо, за отбрана на съюзниците...НАТО трябва ясно да покаже, че пресичането на границите на страните членки на алианса - било с танкове или "малки зелени човечета", е незаконно", заяви Вършбоу, който участва в конференция за сигурността в  Черноморския регион в София, организирана от Атлантическия клуб.
 
Той за пореден път призова страните от Алианса да увеличат средствата за отбрана и те да достигнат 2% от Брутния вътрешен продукт годишно. В момента България е много далеч от тази цел. 
 
Вършбоу посочи, че Черноморският регион е от изключително значение за НАТО и трябва да се обмисли по-постоянно присъствие на НАТО в региона, с особен фокус върху морските способности.
 
"Присъствие, което е здраво, но същевременно отбранително като позиция, ротационно и в съответствие с конвенцията от Монтрьо" (бел. ред. - за присъствието на чужди кораби в Черно море), посочи Вършбоу. 
 
Въпросът за засилване на присъствието на НАТО в региона ще бъде обсъден и на предстоящата среща на Алианса във Варшава. 
 
Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин посочи от своя страна, че като черноморска държава България, заедно с Румъния, са съюзниците, които са изправени пред уникален набор от предизвикателства и от юг, и от изток, адресирането на които трябва да бъдат основен компонент на всяка визия за бъдещето на Алианса.
 
"На двустранно ниво правим всичко възможно, за да помогнем на България да посрещне тези предизвикателства", заяви Рубин.
 
Рубин посочи, че от страна на САЩ са предвидени около 7 млн. долара за инфраструктурни подобрения на полигона в Ново село и още два милиона, планирани за 2017.  Средства са предвидени и за авиобазата в Граф Игнатиево.
 
Рубин отбеляза и увеличените по думите му с над 400 процента от 2014 г. двустранни военни учения.
 
Зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев заяви от своя страна, че България и Румъния разглеждат възможността за усилване и на морската сигурност и работят по създаването на рамка за военноморско присъствие на силите на Алианса в Черно море за целите на съвместните учения и тренировки, за демонстрация на солидарност и решителност за колективна защита.
 
Той заяви, че възможността за доминиращо военно присъствие на която и да е крайбрежна държава в Черноморския регион автоматично ѝ предоставя възможност да проектира сила и да оказва натиск и влияние към останалите страни и региони. 
 
След анексирането на Крим от Руската федерация и плановете ѝ за разполагане на допълнителни военни сили и способности на Кримския полуостров, Русия се превърна именно в такъв доминант, който съществено променя стратегическите отношения на силите в Черно море, посочи Кюмюрджиев.
 
По думите му ситуацията по сигурността в Черно море е тревожна и не бива да бъде подценявана.
 
Зам.-външният министър  Валентин Порязов от своя страна добави, че "не желаем и не търсим конфронтация с Русия. Не можем обаче да допуснем компромиси с принципите, върху които е основана нашата сигурност".
Споделяне

Още по темата

Още от България