Зам.-шефът на Софийска районна прокуратура отива на съд

Зам.-шефът на Софийска районна прокуратура отива на съд

Софийска градска прокуратура (СГП) официално е привлякла като обвиняем за престъпления срещу правосъдието настоящия зам.-шеф на Софийска районна прокуратура (СРП) Петър Чалъмов, съобщиха във вторник за Mediapool от СГП. В същото време главният прокурор Борис Велчев е подписал искане до Висшия съдебен съвет (ВСС) за отстраняването му от длъжност.

След като ВСС вземе своето решение, срещу Чалъмов ще бъдат повдигнати официално обвинения по чл. 288 и чл. 289 от Наказателния кодекс – престъпление срещу правосъдието и склоняване на длъжностни лица от разследващите органи към извършване на същото закононарушение.

Ако прокуратурата докаже обвинителните си тези в съда, Чалъмов може да бъде осъден на затвор от 1 до 6 години.

Това става повече от година, след като Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу него. От досега публикуваната информация за прокурорското преследване срещу Чалъмов става ясно, че като зам.-шеф той е сменял едни наблюдаващи прокурори с други и се е произнасял по преписки, които незаконно е изземал от подчинените си. Това е ставало в периода от юни 2005 до юли 2006 година.

Чалъмов влезе под ”светлините на прожектора” през 2003 година, когато стартира наказателно производство срещу журналисти, съобщили за наличие на двойно гражданство на бившия премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобурггтоски.

Той се беше позовал на постановление на пленума на Върховния съд от 1974 година, според което говоренето срещу властта е хулуганство.

Споделяне

Още от България