Зам.-шефът на ВКС Румен Ненков е кандидат за евросъдия

Зам.-шефът на ВКС Румен Ненков е кандидат за евросъдия

Зам.-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Румен Ненков ще се бори мястото на съдия от квотата на България в Европейския съд за правата а човека (ЕСПЧ). Това се разбра в сряда, когато излезе списъкът с кандидатите, допуснати до езиковите тестове.

Ненков бе едно от имената, спрягани за председателския пост във ВКС, но най-вероятно поради липса на политически гръб така и не бе предложен за обсъждане във Висшия съдебен съд (ВСС).

Той изказа остра критика към предишната скандална процедура по избор на съдия в ЕСПЧ. Преди месец от Страсбург отхвърлиха и трите български кандидатури начело със бившия правосъден зам.-министър Маргарит Ганев. Още когато се кандидатира, независими магистрати алармираха, че процедурата е опорочена и специално при Ганев има конфликт на интереси.

Коментарът на Ненков по този случай бе, че големият проблем на българската магистратура е, че е необразована.

Според запознати той кандидатства за евросъда заради промяната на статуквото във ВКС. Новият шеф на институцията Лазар Груев заяви, че ако някой от заварените му заместници реши да подава оставка, “той с радост ще я обсъди и внесе във ВСС”.

Освен Ненков за място в ЕСПЧ кандидатства и адвокатът от делото в Либия Владимир Шейтанов.

Другите кандидати са юристът Ана Миленкова, която прави втори опит за това място; съдията в Софийски районен съд Атанас Мусорлиев; бившият представител на правителството в Страсбург Виолина Джиджева; преподавателят по наказателно право Здравка Калайджиева; експертът в областта на защита правата на човека Ирена Илиева;  столичните апелативни съдии Любомир Апостолов, Теодора Стамболова и Павлина Панова; съдията от Софийски градски съд Майя Русева; бившият правосъден министър от правителството на СДС Мария Серкеджиева; съдията в Върховния административен съд Мария Иванова-Вранеску, адвокатът Румен Райковски и юристът Николай Енчев.

Петима души не са допуснати до езиковия тест. Сред тях е и депутатът от СДС и бивш министър-председател Филип Димитров, тъй като не е представил документите за стаж. Изрично изискване на конкурсната процедура е кандидатите да имат поне 12 години юридически стаж.

Процедурата по избор на трима български юристи, които ще бъдат предложени за окончателен подбор на Парламентарната асамблея към Съвета на Европа (ПАСЕ) за евросъда, продължава в четвъртък с езиков тест. Ден след това ще бъдат и изслушванията, които ще бъдат открити за медиите.

От тези трима души ПАСЕ ще избере един български юрист, който ще постъпи в Европейския съд за правата на човека.

Споделяне

Още от България