Зам.-социалната министърка не съжалява за скъпия воаяж в САЩ

България получила похвали за работата си с хора с увреждания

Росица Димитрова

Министерството на социалната политика късно взело решение негов представител да пътува до Ню Йорк за конференция и затова вероятно самолетните билети в последния момент били по-скъпи. Това обясни днес зам.-министърката Росица Димитрова, която е пътувала в "бизнес класа" със самолет до САЩ за сумата от 8300 лева. Вторият билет е бил за държавен експерт, който я е придружавал, и така министерството дава над 16 000 лева за път за командировка на двама души.

За скъпия воаяж стана ясна на фона на протеста на майките с деца в неравностойно положение за приема на адекватно законодателство за помощ и лична гружа за нуждаещите се.

Според зам.-министърката участието на български представители в конференцията е дало възможност да се чуе какъв е напредъкът на България по изпълнение на Конвенцията за защита на правата на хората с увреждания.

Междувременно обаче протестите именно на хората в неравностойно положение се задълбочават. Проблемът с липсата на адекватни мерки от страна на държавата, за да може на тези хора да се осигури нормален живот и грижа става все по-ясен, а заради протестите на майките за малко да си отиде социалният министър Бисер Петков, който подаде оставка, но след като той беше защитен от протестиращите като единствения представител на властта, който разговаря с тях, премиерът Бойко Борисов реши да го остави на поста.

"Най-вероятно е грешка, че съм се съгласила да тръгна, след като съм видяла цената. Но не съжалявам, че съм отишла, защото това е най-големият форум, на който България имаше възможността да се представи, форум на който получи похвали от всички страни, от Върховния комисариат по правата на хората с увреждания…", продължи Димитрова с обясненията за пътуването си.

За протеста на майките пък заяви: "Ние сме в диалог, аз много се надявам той да се превърне в конструктивен диалог, с конкретни предложения и решения, които да ни позволят да направим комплексна всеобхватна политика, ориентирана към индивидуалните възможности и потребности на всеки човек с увреждания″.

"Не мога да отговарям за билета, защото не смятам, че това е най-важното в момента, най-важното е, че изпълняваме правителствената програма с пълна сила", разкри реалния смисъл на пътуването Димитрова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?