Зам.-вътрешен министър на ДПС подаде оставка

Зам.-вътрешен министър на ДПС подаде оставка

Зам.-вътрешният министър от квотата на ДПС Раиф Мустафа е подал оставка, съобщиха от пресслужбата на МВР в събота. Оставката е депозира при министър-председателя Срегей Станишев и се очаква той да вземе решение за освобождаването на Мустафа.

От пресцентъра разпространиха и дежурните за случая благодарности към зам.-министъра и изразиха надеждата, че "компетентните органи ще установят истината".

Причината за оставката са много упоритите слухове в медиите, че Мустафа е високопоставеното лице, което е замесено в корупционния скандал с шефа на фирма Автоинженеринг" Росен Маринов. Маринов бе арестуван в четвъртък по обвинение, че е предлагал подкуп от 100 хил. лв. на директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Марин Димитров, за да пусне спечелен от Маринов и после спрян от него конкурс за доставка на катери за нуждите на агенцията. Опитът за подкупване е бил следен от службите, а директорът на агенцията на свой ред се обърнал към ДАНС, за да подаде сигнал за отправеното му предложение за подкупване.

В петък градският прокурор Николай Кокинов не пожела да конкретизира кое е високопоставеното лице, послужило за вероятна връзка на Маринов с шефа на рибарската агенция. Още тогава обаче Раиф Мустафа обясни по повод на слуховете, че познава и Росен Маринов, и Марин Димитров, но не е посредничил за среща помежду им. Маринов той познавал от конкурса за доставка на пожарни коли, който бе отменен от министър Михаил Миков, а с Димитров се знаели още преди последният да оглави контролираната от ДПС агенция по рибарство и аквакултури.

С оставката на Мустафа редиците на вътрешното министерство се разтресоха за пореден път в последните дни. Неотдавна скоростно бе освободен друг заместник на Михаил Миков - Румен Андреев - заради това, че е взел участие в тържеството по случай рождения ден на шефа на КОС Венцислав Рангелов. Мероприятието с благотворителна цел в луксозен столичен ресторан се случи в деня на национален траур заради загиналите в катастрофата с автобуса край Ямбол.

Андреев бе единственият, който "изгърмя" по този повод, въпреки че на рождения ден на Рангелов са присъствали доста други високопоставени служители на МВР. Самият Миков пък още повече загуби престиж в очите на служителите на министерството, защото в самия ден на катастрофата се "отбил за кратко" на пищния рожден ден на апелативния прокурор на София Веселин Пенгезов.

А само преди дни оставка подаде и шефът на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Георги Узунов, след като повече от месец публикации в някои вестници го уличаваха в скандална връзка с негова подчинена. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?