Зам.-вътрешен министър от ВМРО обича проблемите да се решават с бой

Стефан Балабанов: "По някога завиждам на шерията"

Стефан Балабанов

Двама представители на "Обединените патриоти" (ОП) вече са извън властта заради публикувани техни снимки с нацистки поздрави, а вицепремиерът Валери Симеонов е под натиск заради думите си (от които сега се отрича), че си е правил "майтапчийски" снимки в концлагера "Бухенвалд". На "патриотичния" небосклон обаче греят и други ярки звезди, като тази на новия заместник-вътрешен министър Стефан Балабанов от квотата на ВМРО, част от ОП. (Във всички цитати оттук нататък запазваме оригиналния правопис и употребата на главните букви.)

На 19 април той поства във Фейсбук профила си публикация от "Блиц" със следното заглавие: "73-годишният Касим изнасили дете! Ето какво го очаква". Коментарът на Балабанов е: "Нищо не го очаква. Три пъти на ден храна и спане в затвора. За справка в Арабския свят го очаква премахване на тестисите с конски клещи. По някога завиждам на шерията......" (има предвид Шариата – б.р.)

На 23 февруари той качва друга публикация от същото издание: "Два часа бежанци изнасилваха във Виена млада учителка, накрая ѝ казаха да не плаче". Коментарът на Балабанов е: "ТОВА ЛИ ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧИ И В БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ТЕЗИ ПРИМАТИ НЯМАТ МЯСТО ТУК?"

Балабанов най-вероятно няма предвид арестуваните във Виена "примати", които бяха изправени пред австрийския съд и няма да дойдат в България, а бежанците като цяло.

От профила на новия зам.-вътрешен министър, който трябва да следи за спазването на законността, се разбира и друго – че боят върши чудесна работа по всякакви поводи. Другото му верую е, че ромите са нагли по презумпция.

На 10 януари под постинг на ВМРО-БНД за даден отпор на протест на ромската партия ДРОМ, Балабанов критикува съпартийците си за мекушавата им реакция срещу протестиращите роми: "СПОРЕД МЕН ТРЯБВАШЕ ДА ГИ ПОНАБИЕТЕ МАЛКО НАГЛЕЦИТЕ".

Пет дни преди това Стефан Балабанов публикува информация и за лидера на ДРОМ Илия Илиев. От нея се разбира, че Илиев се кани да съди всеки, който говори против ромите. Балабанов коментира по следния начин: "ЕДНА ОТ ТИПИЧНИТЕ ЦИГАНСКИ ЧЕРТИ – НАГЛОСТ!"

На 21 декември Балабанов разпространява и друг материал от сайта "Блиц", който очевидно е негов първостепенен източник на информация. В случая "новината" е, че "джихадисти" от Пазарджик "са знаели" предварително за атентата срещу коледния пазар в Берлин. Колкото и нелепо да звучи това, Балабанов тиражира публикацията в социалната мрежа и препоръчва обичайното лечение – бой: "ТЕЗИ СА ДЖИХАДИСТИ, КОЛКОТО АЗ СЪМ КОСМОНАВТ! ЕДИН ХУБАВ БОЙ И НЯМА ДА СЕ СЕТЯТ ЗА ДЖИХАД!"

Като цяло за Балабанов боят е универсално средство за решаване на всякакви проблеми, включително партийни. Така например той предлага такава мярка за озаптяване и на отцепници от ВМРО. Такъв е казусът с Костадинов Костадинов от партия "Възраждане", който беше кадър на ВМРО и общински съветник във Варна. Същият този Костадинов бе замесен в улична схватка с Веселин Марешки (лидер на "Воля" и зам.-председател на парламента) през 2014 година, а Марешки бе задържан в ареста за 24 часа. Сега Костадин Костадинов е недоволен от новото правителство и обявява, че ще протестира срещу него. Балабанов отсича: "НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МИ ДАДЕ ТЕЛЕФОНА НА МАРЕШКИ, ЗА ДА ГО ПОЧЕРПЯ, ЧЕ НАБИ ТОВА МЕКЕРЕ??"

Заместник- министърът не крие и негативно отношение към протестите срещу властта, в която участва. Ето какво казва Балабанов за Слави Трифонов, който заплаши парламента с протести, ако не въведе мажоритарния вот: "Тоя клоун пак се възбуди. Кой си ти бе мунчо, та ще сваляш законно избран парламент от хората???!!!"

Стефан Балабанов започва своята кариера като полицай в Пещера. От 1990 г. до 2003 г. той работи в МВР и успява да се издигне сравнително високо в йерархията – първо става шеф на полицията в Пещера, после началник сектор "Криминална полиция" в ОДМВР – Пазарджик.

След като напуска МВР, той е назначен за служител в българското посолство в Киев. Там остава до 2007 година, а след това работи няколко години в частния сектор. От 2011 г. до 2017 г. е заместник-кмет по проектите на община Пещера.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?