Замените на гори продължават въпреки обещанията на парламента

Замените на гори продължават въпреки обещанията на парламента
Председателят на Народното събрание Георги Пирински не изпълнява ангажимента за бързо публикуване на забраната за замените, а през това време Държавната агенция за горите (ДАГ) скоростно прави нови замени. Това съобщи във вторник от екологичната организация "За да остане природа в България".

На 16 януари, под силен обществен натиск, Народното събрание премахна замените на гори за юридически лица. Това стана след петиции на граждани с над 10 000 подписа, сигнал за незаконна държавна помощ до Европейската комисия и серия протести пред парламента.

В отговор на засиленото напрежение по време на масовите протести от миналата седмица, Пирински пое ангажимент промените в Закона за горите, с които се забраняват замените, да бъдат публикувани в първия брой на Държавен вестник на 20.01.2009 г.

На 19 януари на интернет страницата на ДАГ са публикувани две заповеди за извършени замени на гори с датата 16 януари, съобщават екоактивистите. С тях над 150 декара гори до София за заменени за 300 декара гори в Северна България. След проучване на специалисти от ДАГ, се оказва, че в момента спешно се подготвят серия от други заповеди за нови заменки.

Природозащитниците предполагат, че и те ще бъдат качени на сайта на ДАГ през следващите дни – може би отново с дата 16 януари.

Проверка на интернет страницата на Държавен вестник пък показва, че измененията в Закона за горите, с които се налага мораториум върху замените, няма да бъдат публикувани на 20 януари. След запитване на "За да остане природа" от редакцията на Държавен вестник са заявили, че Законът за горите не е пристигнал при тях. След същото запитване до президенството, отговорът е, че парламентът още не им е изпратил измененията на Закона за горите за подпис и печат от президента.

С това узаконяването на забраната за заменките се праща в неопределено бъдеще време. А до публикуването ѝ разграбването на държавните гори може да продължава необезпокоявано, заявяват природозащитниците.

Те ще се включат в обединения протест, обявен за сряда от 15.00 ч. пред Народното събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?