Замесен в конфликт на интереси пътен шеф е върнат на работа

Замесен в конфликт на интереси пътен шеф е върнат на работа

Бившият зам.-директор на Национална агенция "Пътна инфраструктура" Живко Недев, чието име фигурира в доклад на KPMG за конфликт на интереси в пътното ведомство, е върнат на работа в средата на февруари, стана ясно в сряда.

Недев, който беше освободен от длъжност от мистериозно разболелия се бивш изпълнителен директор Димитър Иванов, вече се подвизава като шеф на Областно пътно управление (ОУП) – София, а досегашният шеф на столичното ОУП Благовеста Дедьова е поела дирекция "Експлоатация и поддръжка на републиканските пътища".

Живко Недев беше зам.-шеф на пътната агенция по времето на управлението на Веселин Георгиев, станал известен с прозвището Батко. Георгиев раздаде обществени поръчки за 120 млн. евро на строителна фирма, собственост на брат му, заради което от Брюксел замразиха всички европейски пари за пътища.

Последвалите проверки разкриха, че е обичайна практика близки и роднини на ръководството на НАПИ да работят в пътно- строителни фирми, получаващи обществени поръчки.

Според доклад на консултантите от KPMG, съпругата на Живко Недев е служителка на инженеринговата "Трансконсулт БГ", дъщерна на българския клон на британската "Мот Макдоналд". Тя има редица договори за надзор и консултации по пътни проекти. Фирмата "надзирава" строежа на пътя Твърдица - Елена, където изпълнител е фирмата "Биндер" – собственост на брата на Веселин Георгиев.

По думите на Недев, след избухването на скандала в пътния фонд, съпругата му е редови служител в "Трансконсулт БГ", от когото не зависи взимането на важни решения. Затова той не вижда наличие на конфликт на интереси.

За да бъде възстановено доверието на ЕС, миналото лято правителството преструктурира дискредитирания пътен фонд в агенция към МС, подчинена на премиера Сергей Станишев. За неин директор бе назначен Димитър Иванов. Едно от първите неща, които той предприе, бе да освободи заместниците на Георгиев, между които и Недев.

Изпълнителният директор обаче се задържа на поста едва два месеца, след което се оттегли с мотива, че има здравословни проблеми. Истинските причини обаче още са неизяснени, като една от версиите е, че си е навлякъл проблеми заради освобождаването на Недев, а друга е, че не се разбирал с шефа на Надзорния съвет на НАПИ Иван Атанасов. В момента изпълнителен директор на НАПИ е Янко Янков.

Никой от ръководството на НАПИ не беше открит за коментар поради какви причини Живко Недев е върнат в агенцията. Пресслужабата на ведомството обеща да предостави информация.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес