Замесен в скандала "Приморско" прокурор става началник

Прокурорът Катя Евтимова, която е проверявана от своите колеги заради бездействието си покрай скандала с имотите в Приморско, бе избрана в четвъртък от Висшия съдебен съвет за и.д. шеф на прокуратурата в Царево.

В момента тя е обект на проверка от Върховната касационна прокуратура за това, че през февруари 2010 година е спряла заради изтекла давност разследването за подадените декларации от роднините на магистратите, които получиха общинска земя в Приморско. След избухването на скандала Евтимова започна разследване за документна измама по същия случай.

Решението за временното издигане на Евтимова бе взето без дебат в съвета.

Междувременно ВСС реши да образува дисциплинарни производства по същия казус спрямо петима магистрати - съдиите от ВАС Панайот Генков, Андрей Икономов и Николай Урумов, дъщерята на Урумов Деница, която е съдия в Благоевград, и председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Дисциплинарните състави във ВСС трябва да решат дали тези хора са уронили престижа на съдебната власт.

В същото време бившият правосъден министър от правителството на НДСВ Антон Станков призова разследващите органи да проверят дали заможни български магистрати или техни близки имат имоти в Гърция. Той заяви пред Нова телевизия, че е чувал слухове в тази посока, но отказа да сподели подробности.

"При магистратите има едно много по-високо изискване за морал. Всъщност това е нарушеното, това е важното", коментира Станков скандала "Приморско".

Той описа бившия кмет на Приморско Димитър Димитров, който също е разследван за аферата, като "пробивен и енергичен човек". Станков призна, че докато е бил министър, е говорил с него, но отхвърли като "лъжа" твърденията на прокуратурата, че повод за разговорите е била бъдещата почивна станция на съдебната власт в морския град.

"Странното е, че тази лъжа е на сайта на прокуратурата. Правена е проверка по повод мои действия, а на мен никой не ми е искал обяснение, никой не ме е търсил", заяви Станков.

Той обясни, че си е приказвал с Димитров за откриването на районен съд в Приморско.

Още по темата
Още от България

Защо Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор?