Замесен в убийството на журналист турски полицейски началник е повишен

Високопоставен полицейски служител, за когото се твърди, че с проявената от него небрежност носи отговорност за убийството на турския журналист от арменски произход Хрант Динк, е бил повишен от министерството на вътрешните работи, събощава англоезичното издание "Хюриет дейли нюз", цитирано от БТА в петък.

Според приятелите и семейството на журналиста, Рамазан Акюрек, тогава началник на полицейското разузнаване, е един от отговорните в случая с убийството на Динк през 2007 г., тъй като е съобщил на полицията в Истанбул само за един от общо 11 сигнала, които получил за опасност, грозяща живота на журналиста.

Подобна небрежност се твърди, че полицаят проявил и в случая с убийството на италианския свещеник Андреа Санторо през 2006 г. в черноморския окръг Трабзон, където Акюрек бил по това време полицейски началник.

"Рамазан Акюрек, който и при двете убийства е служел на най-високо ниво по отношение достъпа до разузнавателна информация, не само не беше отстранен от поста си от правителството, но дори бе взет под негова закрила", заяви в писмено изявление депутатът от опозиционната Народнорепубликанска партия Атила Карт.

Депутатът твърди също, че когато под обществения натиск Акюрек бил остранен от поста си близо три години след убийството на Динк, той подал жалба в анкарски съд, за да бъде възстановен, и тогава "министерството на вътрешните работи проправило пътя, за да спечели Акюрек делото, като прикрило истината и официално се застъпило" за него.

Ерхан Тунджел, бивш полицейски информатор в Трабзон, каза, че е предупреждавал местната полиция за убийството на Динк. Впоследствие стана известно, че Акюрек е предал на истанбулската полиция само един от всички 11 получени сигнали за заплахата.

Хрант Динк бе убит на 19 януари 2007 г. пред редакцията на ръководения от него турско-арменски вестник "Агос" в Истанбул. Физическият извършител на убийството Огюн Самаст, член на крайнонационалистическа групировка в окръг Трабзон, бе осъден през юли миналата година на 22 години и десет месеца затвор. При извършването на престъплението той е бил 17-годишен.

През януари турски съд осъди на доживотен затвор при строг тъмничен режим Ясин Хаял, подбудител на убийството.

Отец Санторо от католическата църква "Дева Мария" в Трабзон също бе застрелян от младеж, който получи доживотна присъда затвор, но по-късно тя бе трансформирана в 20-годишно лишаване от свобода, тъй като е бил непълнолетен по време на убийството.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?