Замесена в скандали депутатка от ГЕРБ се оттегля от шефски постове

Замесена в скандали депутатка от ГЕРБ се оттегля от шефски постове

След като депозира оставката си като зам.-председател на две парламентарни комисии заради два шумни паралелни скандала през последните десетина дни, депутатът от ГЕРБ Геновева Алексиева заяви, че не е нарушила закона и че "нападките“ срещу нея целят да я дискредитират.

Решението за оставката ѝ от двата поста – зам-председателските места в здравната и социалната комисия, бе обявено в сряда след разговор с премиера Бойко Борисов, а по-късно тя го потвърди и пред журналисти на кратка пресконференция в Народното събрание.

"При така създалата се ситуация и скандала около нея е недопустимо тя да остане заместник-председател на тези две комисии”, коментира преди това премиерът Борисов. "Ценя високо качествата и професионализма на доц. Алексиева. Тя има зад гърба си над 10 000 очни операции. Още по-високо оценявам решението ѝ достойно да излезе от ситуацията, като подаде оставки, за да може спокойно да се изясни на обществото откъде идва кампанията срещу нея”, каза още Борисов.

Алексиева от своя страна допълни: "Личните нападки срещу мен не трябва да се отразят върху имиджа на партията. Не трябва българското общество да остане с впечатлението, че моите действия са пряко свързани от работата ми като член на ПГ на ГЕРБ, а са мои лични действия“.

Засега и Алексиева, подобно на няколко свои колеги от ГЕРБ, уличени в конфликт на интереси и нарушаване на закона, не възнамерява да напусне депутатското си място. Не се споменава нищо и за ръководената от нея женска организация на ГЕРБ. Решението ще бъде взето на заседание на ръководния партиен орган – Изпълнителната комисия, който се очаква да се събере следващия вторник.

"Моралът произтича от закона“

Алексиева, която стана известна с това, че оценява собствената си дъщеря в конкурс за доценти в Александровска болница, разказа надълго предисторията на изпита, като няколко пъти подчерта, че не е в конфликт на интереси и не е нарушила закона. Тя дори показа отговор на нейно запитване до атестационна комисия на МС, според което участието ѝ в комисията не противоречи на закона.

По думите ѝ нямало да бъде проблем, ако конкурсът за 3-те места не се е провеждал в един ден. "Деликатният момент тук е, че по някаква причина изпитът и за трите места бе обявен в един ден“, посочи Алексиева. После допълни, че била готова да си направи отвод, ако трябвало да оценява само дъщеря си.

Според нея ако се била оттеглила то недоволни щели да бъдат всичките 9 кандидати, а "не както сега трима“.

Алексиева каза, че именно отводът щял да бъде нарушение на закона, защото членовете на журито били избрани след гласуване и всичко било явно и открито.

Запитана дали не е било морално да се оттегли и изобщо да не участва в конкурса, депутатът отговори, че "моралът е в закона“ и според него "трябва да участвам“.

Този скандал почти веднага бе засенчен от друг – офталмолози заявиха, че колегата им Алексиева е издействала диагноза да бъде включена в клинична пътека, плащана от НЗОК и така тя и дъщеря ѝ са се облагодетелствали чрез семейната им очна клиника.

Алексиева коментира, че е "смаяна и ужасена“ от тези обвинения.

Според нея атаките идват от лекари, с които тя от 40 години била в конфликт.

Тя обясни, че заболяването "лениво око" не е в отделна клинична пътека, а е вкарано в 138-ма пътека, където са включени най-различни болести. "При разглеждането на тези клинични пътеки вкарването на амблиопията в една от тях се очакваше дълго време в нашата офталмологична общност, защото, знаете, дълго време нямаше рамкови договори“, каза Алексиева. По думите ѝ не тя, а по инициатива на Лекарския съюз е станало преразглеждането на всички клинични пътеки. "От очните клинични пътеки ние разгледахме всичките 10 пътеки“, допълни тя.

"Навсякъде направихме промени в алгоритъма и в 138-а влезе и амблиопията. На това съвещание с пълен консенсус всички присъстващи се подписаха, че ние сме задължени и трябва да помислим за лечението. 2 до 3 процента от популацията на една държава са с амблиопия и хората не ги лекуват, защото няма пари. Тези, които имат, се лекуват“, обясни Алексиева.

Споделяне

Още по темата

Още от България