Замесените обещаха “истината” и нови доказателства

Замесените в грандиозния скандал, който тресе върховете на изпълнителната и съдебната власт - следователките Татяна Шарланджиева и Зоя Иванова, и зам.-министърът на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова обещаха пълно съдействие на прокуратурата и съда и даване на нови доказателства за разнищването аферата, в която се оказаха замесени министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и шефът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров.

Трите бяха разпитани в понеделник от прокурор Иванка Трифонова в Софийската градска прокуратура в рамките на предварителната проверка за изясняване на взаимните обвинения между властите.

Формалният повод за избухването скандала преди 12 дни беше искането на Александров към Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде освободена от длъжност Шарланджиева. По негова информация следователката по делото “Топлофикация – София” е изнасяла информация от следствените работи към бизнесмена Красимир Георгиев, собственик на фирма “Фронтер”, разследван за участие в схеми за източване на топлофикационното дружество. Оставка заради случая подаде прекият ръководител на Шарланджиева в НСлС Зоя Иванова. За Красимир Георгиев лобирала и зам.-министър Нинова, обяви още Александров.

От страна на Шарланджиева и Нинова последваха контраразкрития, че Александров им оказвал огромен натиск за лобиране за негови лични интереси в “Булгартабак”, Комисията по хазарт и Държавния резерв. Той ги натискал да искат “услуги” от зам.-министър Нинова, в чиито ресор са тютюнопреработката, хазартът и резервът.

Александров атакува, като заяви, че е бил притискан и заплашван направо от министър Румен Овчаров.

Александров бе принуден да излезе в отпуска, в събота и министър Овчаров бе “помолен” да стори същото, но след като се върне от Русия, където е на официално посещение в рамките на делегацията, водена от премиера Станишев.

Безпрецедентно пред прокурорската стая, където се проведе разпитът, се бяха събрали около 50 представители на медиите, въпреки че информацията от разпитите е засекретена. Най-много продължи разпитът на следователката от НСлС в оставка Зоя Иванова – близо 3 часа.

След приключването му тя прояви видимо нежелание да говори пред журналистите. Единствените ѝ думи бяха, че е казала своята истина и са ѝ открили откраднатия автомобил. Преди седмица тя се оплака, че колата ѝ е изчезнала след разгарянето на скандала.

От своя страна колежката ѝ Татяна Шарланджиева обяви преди да влезе при прокурора, че е нямала срещи извън своя кабинет с другия, сочен като основен замесен в аферата – шефът на “Фронтиер” Красимир Георгиев. Тя повтори версията си за оказван натиск от страна на Александров за изпълняване на негови интереси в “Булгартабак”, Държавния резерв и Комисията по хазарт.

Шарланджиева изрази недоумението си с кое свое действие се е оказала неудобна за наблюдаващия прокурор по делото “Топлофикация – София” Божидар Джамбазов и за Ангел Александров. Шарланджиева обаче не изключи да е имало и такива действия от нейна страна.

Временно отстраненият от делото “Топлофикация” магистрат допълни, че не може да си обясни как в медиите са изтекли разпечатки от нейни телефонни разговори. “Това е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс”, напомни тя.

Нинова: Ще предам доказателства за натиск от Александров

Не съм виждала никакви снимки и не знам за какво говори Ангел Александров, но ще предам в прокуратурата нови доказателства за оказван от него натиск, заяви от своя страна уволненията заместник-министър на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова, преди да влезе на свой ред на разпит в прокуратурата.

Тя отрече, да е ходила в Боровец, като добави, че най-вероятно шефът на следствието си измисля за наличието на компрометиращи за хора от кабинета фотографии от курорта.

Според разпространени версии в медиите, шефът на НСлС Александров притежава компрометиращи снимки, които засягат хора от висшия ешелон на властта. Някои от версиите сочат, че на снимките е Корнелия Нинова и следователката Шарланджиева в компанията на “известен бизнесмен”. Според други версии снимките съдържат пикантни моменти от веселба на хора от властта с елитни компаньонки. Самият Александров в интервю за в. “24 часа” от понеделник потвърди, че разполага със снимки, но подчерта, че засягат “личната неприкосновеност” на някои хора и няма да позволи те да бъдат публикувани.

В разгара на скандала Александров заяви, че Нинова е искала от него тези снимки.

В понеделник Корнелия Нинова отказа да коментира и публикуваното съдържание на есемесите и засечените телефонни разговори между нея и бизнесмена Красимир Георгиев.

“Този случай излезе извън рамките на правото”, коментира тя за делото “Топлофикация”, което се оказа в основата на новия скандал. Според нея в процеса на разследване не са се търсили доказателства, а той е бил манипулиран. Нинова призова всички засегнати в мегаскандала да успокоят емоциите си и да се спре с инсинуациите.

Тя каза още пред медиите, че три дни след гръмването на историята е уведомила премиера Сергей Станишев и министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, че иска да се оттегли от поста. Въпреки това Нинова бе на първомайския митинг на БСП редом с Овчаров и Станишев. След това тя замина в състава на правителствената делегация, която придружаваше премиера Станишев в Португалия.

“Всеки член на правителството, който е замесен в подобен случай, с основание или не, е правилно да се оттегли, докато приключи разследването, за да не бъде обвинен, че от позицията си е оказвал манипулация”, каза още тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?