Замесените в "наркоскандала" махнати, преди "присъдата" им да е произнесена официално

Парламентът сложи точка в пленарната зала в сряда на предопределената съдба на двамата депутати от ГЕРБ Светлин Танчев и Пламен Цеков, уличени в прокарване на лобистката "наркопоправка" в Държавен вестник. С гласовете на мнозинството оставките им от постовете на председател и зам.-председател на парламентарните комисии по европейските въпроси и здравеопазването бяха приети.

Махането на двамата от постовете им обаче стана, преди парламентът да гледа и гласува доклада на анкетната комисия, който е включен в дневния ред за тази седмица и който препоръчва смяната на двамата. Така формално Танчев и Цеков бяха осъдени, преди прочитането на "присъдата" им.

Мнозинството избра на мястото на Танчев Моника Панайотова (ГЕРБ), а Цеков бе сменен от Геновева Алексиева, която става за.-председател на здравната комисия. Кандидатурите също бяха предопределени, защото още във вторник вечерта парламентарната група на ГЕРБ ги посочи, а партийното ръководство ги одобри.

Заради оттеглянето на Лъчезар Иванов от два парламентарни поста - зам.-шефското място на НС и председателското в здравната комисия, мнозинството гласува и неговите приемници. За зам.-председател на НС бе избран Анастас Анастасов, а за ръководител на комисията Десислава Атанасова.

Новият зам.-председател на парламента Анастас Анастасов, който веднага след почивката на депутатите в сряда сутрин пое и воденето на заседанието, коментира, че приема поста като "признание за свършената работа за изминалата година".

Десислава Атанасова пък коментира, че неин приоритет ще бъде Законът за лечебните заведения.

Моника Панайотова посочи, че ще работи "в тясно сътрудничество с министъра по еврофондовете Томислав Дончев, за да се освободят европлащанията и да се използват като антикризисна мярка.

Тя добави, че ще работи за изготвянето на закон за лобизма.

Борисов морално оневини Пламен Цеков за лобистката наркопоправка

Часове преди гласуването премиерът Бойко Борисов пространно обясни предопределените промени и чистките в редиците на ГЕРБ.

Той заяви, че "вярва на депутата Пламен Цеков и че той е бил подведен при скандалната поправка в Държавен вестник и наказанието му е пресилено".

“Всички, които сме свалили от постовете досега, са признали вината си без Пламен Цеков, който, мисля, че е подведен. Но въпреки всичко и той ще бъде свален от зам.-ппредседателското място на здравната комисия. Само защото не е дошъл да ме уведоми навреме за това, което е разбрал. Иначе аз на него специално му вярвам и считам, че наказанието му е пресилено“, каза Борисов пред Нова телевизия.

По време на изясняването на случая с поправката, която позволява изображения на наркотични вещества да присъстват в реклами, Цеков, който прочете лобисткия текст в пленарна зала, на няколко пъти смени версията си за случилото се. Обясненията му варираха от това, че се е“объркал“, че "всичко било въпрос на случайност“, че има проблем с очите, носи 8 диоптъра очила и пр.

Скандалът "Каназирева" бил заради бизнесмена Георги Гергов

Премиерът Борисов хвърли светлина и около изключването от ГЕРБ на пловдивската общинска съветничка Дани Каназирева.

“На Каназирева прекалено много внимание ѝ се обръща, тя спестява истината“, заяви Борисов. Той обясни, че веднага щом тя поискала среща с него във връзка с увеличаването на държавния дял в бившата окръжна болница в Пловдив, я приел. Според Каназирева това е опит за скрита приватизация на лечебното заведение. Борисов каза, че е изпратил Каназирева при здравния министър Анна-Мария Борисова и поръчал да се “проконтролира“ процедурата за увеличаване на държавния дял в болницата.

“Каназирева казва, че е изключена за нещо, което аз вече проверявам. Кое не е ясно? Не е ясно чии интереси защитава“, коментира Борисов. На въпрос знае ли чии интереси защитава, Борисов отговори: “Знам и това е бизнесменът Жоро Гергов от Пловдив“.

По повод на това, че Каназирева си подаде оставката не пред Изпълнителната комисия на ГЕРБ, а "символично" пред в. “Труд“, Борисова заяви: “Честита да им е на г-н Тошев и компания във в. “Труд“. Ние не я искаме, да я вземат те. Щом е толкова добра, да я направят и журналистка“. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?