Замесеният в конфликт на интереси Юнал Тасим е петият зам.-министър на икономиката

Юнал Тасим. Сн: БГНЕС

Юнал Тасим, замесен в конфликт на интереси по времето на кабинета "Станишев", е петият заместник-министър на икономиката в правителството на Пламен Орешарски. За назначението съобщи правителствената пресслужба в петък в края на работния ден.

Заради назначението на Тасим бе променен устройственият правилник на Министерството на икономиката и енергетиката, защото първоначално предвидените заместник - министри бяха четирима.

В съобщението на правителствената информационна служба не е посочено за какъв ресор ще отговаря Тасим. Неофициално се твърди, че той ще поеме оперативна програма "Конкурентоспособност", по която се очертава загуба от около 50 млн. евро в края на годината.

Юнал Тасим беше депутат в три поредни парламента – от 2001 до 2013 г. Той не успя да влезе в настоящото Народно събрание, но беше назначен за нещатен сътрудник на групата по "икономика и бизнеспланиране". Още след формирането на кабинета "Орешарски" името му бе спрягано за зам.-министър, включително и на земеделието.

При управлението на тройната коалиция името му беше замесено в конфликт на интереси заради спечелен търг за ремонта на пътища в Кърджалийско по оперативна програма "Регионално развитие". Фирмата "Билд Консулт", в която Тасим държи 70% от акциите, заедно с "Технострой инженеринг 99", в която 33% са сбственост на Стоян Проданов, депутат от БСП по това време, печелят една от позиците за ремонт на пътища. Въпреки че партньорът му Стоян Проданов е член на парламентарната комисия по регионална политика, управляващия орган на оперативна програма "Регионално развитие" не откри конфликт на интереси. Вместо това се произнесе, че в конфликт на интреси е общинската съветничка от ДПС в Кърджали Лейла Ариф, чиято фирма беше спечелила друга позиция за ремонт на пътища в същия търг. Ариф беше принудена да напусне общинския съвет за да завърши успешно проекта.

 

Освен това имаше сигнал и за други спечели поръчки за ремонт на пътища, но финасирани от Министерството на земеделието. Тасим беше зам.-председател на парламентарната комисия по земеделие в 40-то Народно събрание. За този случай тогавашният вицепремер по еврофондовете Меглена Плугчиева сезира дори парламента комисия за борба с корупцията и прокуратурата. Сигналът ѝ обаче остана без реакция.

Освен в "Билд Консулт", Юнал Тасим има акции и в "Юнал" ООД и е едноличен собственик в "БГ Плод", сочи справка в информационната система ДАКСИ.

Юнал Тасим е роден през 1962 г. в Момчилград. Завършва висше образование през 1987 г. със специалност инженер-химик в ХТМУ – София, а през 2001 г. – бизнес планиране в Стопанска академия "Димитър Ценов" в Свищов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?