Заместничка на Абрашев обвини ведомството в корупция

Заместник -министърът на културата Бисера Йосифова обвини собственото си ведомство в непрозрачност и корупция по повод скандала с плановете на министерството да предостави Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ) на турски инвеститор, който да превърне сградата в "художествен хотел и търговски център".

До декември 2003 г. турската фирма MNG е била единственият инвеститор, кандидатствал за НГЧИ, но според Йосифова по-късно се е явила и българска фирма, на която обаче и до сега дирекцията "Имоти" в министерството не е предоставила пакета от документация. Документите обаче били дадени веднага на турския инвеститор, а били отказани на българския ,"с нелепото обяснение, че пакетът от документи бил много обемист и тъй-нареченото му размножаване не можело да се осъществи", разказа Бисера Йосифова пред БНР.

Тя коментира отзвука от оповестяването за предложен ѝ подкуп от 150 хил. лева, за да даде одобрението си за преобразуване на НГЧИ в хотел и търговски център. Обвиненията към турските фирми са неточни, защото подкупът е бил предложен от българин - "от онази част от обществото и от някои среди в това общество, които са имали голям интерес от започването на една такава гигантска инвестиция", по думите на зам.-министърката.

"Само си представете колко би струвала една климатична инсталация", даде пример Йосифова и уточни, че "това са нашите хора тука, които си казват - идват големите пари".

Според източници от министерството на културата за турската инвестиция и преобразуването на НГЧИ в хотел е лобирал и съответно - предлагал подкупи - близкият до ДПС скулптор Вежди Рашидов. Самият проект бил движен не от министъра на културата Божидар Абрашев, а от съпругата му Люлина, която е известна като по-дейния член на фамилията, дирижиращ зад кулисите делата във ведомството.

Зам.-министър Йосифова посочи, че от самото начало е запозната с предложението за инвестиране в НГЧИ и превръщането ѝ в конгресен център. Оказва се, че предложението не е било за конгресен център, а съчетание между хотел и музей, обясни тя. Направени са три варианта на идеен проект. От самото начало бе ясно, че тези хора нямат интерес в това, в което ние имаме, каза Бисера Йосифова и допълни, че въпросът е защо се протака толкова отказът.

Налице са непрозрачност и неяснота във взаимоотношенията между обществото и министерството на културата, както и между самите служители на министерството, коментира Бисера Йосифова.

Столичният кмет Стефан Софиянски междувременно обяви, че общината не е уведомена за желанието на министъра на културата Божидар Абрашев да продава галерията на турска фирма. Той подчерта, че дори такова искане да постъпи, той няма да даде разрешението си.

Също в предаването "Неделя 150" на БНР журналистът и галерист Дарин Камбов обяви, че цялата централна част на София е разпродадена без реални търгове.

Три частни галерии вече не съществуват, посочи той и съобщи, че още през септември миналата година художникът Светлин Русев е споменал за възможността за превръщане на Националната галерия за чуждестранно изкуство в хотел.

Министерството на културата ще помогне на дейците на културата, ако им предоставя имоти - паметници на културата, с които разполага, а не като ги разпродава, коментира Дарин Камбов.

Споделяне

Още от България