Заместничката на Абрашев подозира икономически мотиви за уволнението си

Уволнената заместник-министърка на културата Бисера Йосифова предполага, че е е отстранена заради икономически интереси, на които е попречила.

Българин, който се занимава със строителен бизнес, е предложил подкуп от 150 млн. долара на Бисера Йосифова, за да бъде одобрен проектът на турската фирма MNG за преустройство на Националната галерия за чуждестранно изкуство в хотел. Тя е съобщила името му днес в прокуратурата, където бе разпитвана повече от четири часа.

Йосифова, която вчера бе отстранена от премиера за нелоялност по предложение на министър Божидар Абрашев, отново заяви, че депутат от ДПС е довел турската фирма MNG. Тя обаче уточни, че въпросният посредник, който тя познавала още от времето в Комсомола, нямал нищо общо нито с турския холдинг, нито с бившия депутат от ДПС, който завел турската фирма в министерство на културата.

Мотивът на посредника беше много точен и той представляваше някои среди, които имат интерес да бъдат подизпълнители на такъв строителен проект, добави бившата зам.министърка, цитирана от БТА.

Пред прокурор Марияна Борисова тя е разказала подробно за проекта за музеен комплекс около тази галерия, заради който обвини Министерство на културата в корупция и непрозрачност. Тя е коментирала първите посещения на представители на турската фирма в министерството. Разказала е подробно за проектите, предложени от фирмата, както и за посещението на министъра на културата Божидар Абрашев, съпругата му Люлина и група експерти в Алания, близо до Анталия, където е трябвало да се запознаят с качеството на строителството.

Може би попречих на икономическите интереси на хора от Министерството на културата, каза Йсофова. Според нея няма намесен политически елемент в уволнението, заповедта за което още не е получила.

В същото време правителственият говорител Димитър Цонев отрече Симеон да е уволнил Йосифова заради обвиненията ѝ в корупция към културното министерство. Цонев заяви, че предложението на министър Божидар Абрашев за отстраняването ѝ е постъпило значително по-рано, преди да се разрази скандала, и съответно няма връзка с изявленията ѝ за предлагани подкупи. Запитан дали премиерът е разписал заповедта за уволнение само на базата на предложението на Абрашев, Цонев заяви, че министър-председателят има и свои източници на информация и със сигурност е взел решението след сериозен анализ.

По-рано днес и от ДПС отрекоха да са оказвали натиск за уволнението на зам.министъра на културата, но бяха категорични, че депутат от сегашната парламентарна група не е лобирал за въпросната турска фирма. Емел Етем посочи, че Йосифова трябва да обясни дали не става дума за бивш депутат от ДПС, каквито са Осман Октай и Гюнер Тахир.

Депутатите от ДПС очакваха в 11 ч. Йосифова, за да обясни пред групата защо е замесила името на ДПС в скандала. След закъснение от близо час, бившата заместничка на Абрашев не дойде.

Йосифова или е излъгала в твърденията си, или е размислила дали наистина иска да се изправи пред ПГ на ДПС, коментира неявяването ѝ Етем. Ако беше възпрепятствана, тя трябваше да се обади и да се извини за закъснението, посочи тя.

На въпрос дали ДПС ще съди Йосифова за клевета, Етем каза, че това ще се реши едва след като депутатите разговарят с нея, но отбеляза, че ДПС имат законово основание за подобни претенции.

Зам.шефката на ДПС коментира още, че изглежда и премиерът, и културният министър са преценили, че Йосифова не е достатъчно коректна и лоялна към ведомството и нямат нужда от нея като специалист.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: