Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов е запратен към ВСС

Борислав Сарафов

В разгара на скандала с делото “Хитрино“ заместник-главният прокурор Борислав Сарафов е номиниран за член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Неговата кандидатура официално е издигната от 31 прокурори от всякакви нива на системата. Това е удобно за главния прокурор Сотир Цацаров, защото през последната година Сарафов започна да привлича вниманието по доста неприятен начин.

През 2016 година дознателката от ГДБОП Любомила Ценова заведе две дела срещу заместник-главния прокурор за оказан натиск по висящото разследване срещу собственика на строителната фирма "Агромах". Тя претендираше за нанесени ѝ обиди и заплахи. Наложи се Сарафов да се извинява, за да бъде заметен скандалът.

В края на февруари тази година следователят от Националната следствена служба Страхил Каменички също внесе в съда граждански иск срещу Сарафов за обиди и оказан натиск. Според следователя това е станало в дните след трагичния влаков инцидент в Хитрино. Зам.-главният прокурор се появил на оперативна среща, посветена на делото в Шумен. Той започнал да обижда следователите, казвайки им, че цяла България знае, че те са безделници и деквалифицирани и мислят само за ишиас и лумбаго.

Сарафов се обърнал специално към следовател Каменички и му казал, че има заешко сърце, защото още не бил повдигнал обвинение на "двама убийци", имайки предвид машинистите на влака. Той казал на следователя, че "го е проучил" и че може да му "образува дисциплинарно производство пред прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет". Борислав Сарафов няма правомощия да стори това.

Колегите на следователя Каменички, които са присъствали на въпросната среща, са го подкрепили. Съдът обаче прекрати гражданското дело срещу Сарафов с аргумента, че имунитетът на заместник-главния прокурор му позволява да гони магистрати, да ги обижда и т.н. В момента Сарафов е проверяван от прокурорския инспекторат. Той на свой ред подаде сигнал в Инспектората към ВСС срещу следователите, обвинявайки ги, че са провалили разследването за влаковия инцидент в Хитрино.

Тези неща не са отразени в позицията на прокурорите, които издигат Сарафов за член на ВСС. В техните мотиви се казва:

"Сред колегите си г-н Сарафов е познат като почтен магистрат, с високи професионални качества. През последните 10 години от трудовата си биография ръководи и координира работата по дела с изключително висока фактическа и правна сложност. Работил е по голяма част от най-знаковите дела, водени срещу фигури от организираната престъпност. Считаме, че г-н Борислав Сарафов би бил достоен да бъде избран за член на Висшия съдебен съвет, за което притежава необходимите лични, професионални и нравствени качества".

Любопитното е, че шефът на Националната следствена служба Евгени Диков също бе издигнат за член на ВСС, но от квотата на следствието. Ако и двамата бъдат избрани, което е много вероятно, те ще трябва да работят заедно в Прокурорската колегия на ВСС. В момента двамата не са в най-добри отношения заради скандалите покрай делото “Хитрино“.

Сарафов и други 12 прокурори са издигнатите за членове на Прокурорската колегия на ВСС. Те се състезават за четири места.

Кандидатите са прокурорът от Разград Огнян Дамянов, Магдален Маринов (Върховна касационна прокуратура - ВКП), Гергана Мутафова (заместник-ръководител на Районна прокуратура - Пловдив), спецпрокурорът Пламен Марков, Георги Кузманов (Апелативна прокуратура – Бургас), Мери Найденова (Върховна административна прокуратура - ВАП), Галина Стоянова (заместник-ръководител на Софийската апелативна прокуратура), Даниела Машева (ВАП), Пламен Василев (шеф на Окръжна прокуратура - Перник) и Ивайло Медаров (зам.-шеф на Окръжна прокуратура - София).

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?