Заместник на Доган пръв приятел с Красьо

Заместник на Доган пръв приятел с Красьо

Имам 123 разговора с Красимир Георгиев - Красьо Черния. Това са разговори с добър познат, приятел, познавам го от 4-5 години и съвсем нормално е да си говорим по телефона. Това заяви зам.-председателят на ДПС Касим Дал пред бТВ в петък.

Преди ден станаха ясни имената на четирима народни представители от сегашния парламент, общували с кадровика на "съдебната система". Освен Дал с Красьо са си говорили Ердоган Ахмедов и Лютви Местан. Освен представителите на ДПС бе разкрито и името на депутата от Коалиция за България Кирил Добрев, който само си пишел съобщения с Красьо.

Моите впечатления са за един млад човек, който е мой приятел и аз няма от какво да се притеснявам, добави Касим Дал. Връзката между заместника на Доган и Красьо бил "общият им лаф", ходене по кафенета и на лов.

Дал смята, че много хора си измиват ръцете с Красьо и са го превърнали в бушон, който е използван в междуличностните битки във ВСС. Нашето приятелство няма нищо общо с това, което се случва с него, допълни Касим Дал.

По думите му ДПС никога не се е опитвало да опъва политически чадър. "Аз никога не съм участвал в незаконни неща", добави Дал. Каза, че няма нищо общо с Делян Пеевски, които е депутат от ДПС, и свързаните с него хора. Нормално е след осем години във властта ДПС да бъде в опозиция и сега е време да сложи ред и в своята къща, заяви още Касим Дал.

В петък обяснения по контактите си с плевенския бизнесмен даде и депутатът от БСП Кирил Добрев. Той цитира показано от него писмо от главния прокурор Борис Велчев, в което се уточнява, че Красимир Георгиев му е изпратил две текстови съобщения - едното за Коледа, другото за Нова година.

Какво ще правим, ако, просто хипотетично, се докаже, че бившият кмет и настоящ премиер също е водил кореспонденция и телефонни разговори с нерегламентирани субекти, попита Добрев.

Запитан дали има някаква конкретна информация, той подчерта, че говори "само хипотетично". След това без да уточнява, даде срок на репортерите до следващия петък да изяснят кой е Стенли и каква връзка има с управляващите.

"Кой сега носи отговорност затова, че името ми за пореден път беше вкарано в скандал", попита Добрев и каза, че по-важно е какво става с държавата, бюджета и управлението, отколкото поредните "измислени скандали".

В същото време председателят на комисията за борба с корупцията и лидер на РЗС Яне Янев заяви пред БНТ, че Красьо най-често си е говорил с хора от НДСВ. До този момент публично с плевенчанина се свързват имената на Милен Велчев и Димитър Ивановски.

"Някои представители на НДСВ са и с много голяма квота в съдебната власт. Контактувал е (Красьо, б.р.) може би с повече от 7-8-10 знакови политици от НДСВ, а също така и много техни представители в изпълнителната власт", заяви Янев. По думите му Красьо може да бъде разглеждан още и като "протеже" на някои бивши жълти министри.

Според Янев Красимир Георгиев е изпълнявал ролята на "лоялен куриер", който е пренасял пари за определени политици.

Лидерът на РЗС се впусна в обяснения и по една от любимите си теми – за местната престъпност.

"Във всеки областен център и сега има знакови лобисти, които раздават постове, уреждат комуникация с висши политици, раздават правосъдие, в кавички. И нека да не се правим, че едва ли не живеем в друг свят", каза Янев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?