Заместник на Петканов сменя МВР с комисията за конкуренция

Смятаният за най-приближен до вътрешния министър Георги Петканов негов заместник - Тоньо Железчев, днес бе сред кандидатите за Комисията за защита на конкуренцията, изслушани от депутатите от НДСВ.

Петканов и Железчев имаха обща юридическа кантора, преди първият да стане министър на вътрешните работи и да вземе приятеля си и колега като свой заместник. В същото време Железчев бе зам.министърът, с който главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов бе в най-обтегнати отношения и през миналата година не рядко го критикуваше и публично.

Освен Железчев, депутатите изслушаха и останалите кандидати Елена Стоименова, Екатерина Сотирова, Румяна Карлова, Димитър Кюмюрджиев, Стати Статев и Петко Николов. Николов в момента е председател на надзорния съвет на Агенцията за приватизация. Още вчера стана ясно, че той се предлага за председател на новия състав на комисията за защита на конкуренцията.

От изслушаните днес кандидати, управляващите трябва да изберат четирима и да ги предложат за гласуване в пленарна зала. Останалите три места в 7-членната комисия за защита на конкуренцията се номинират от ДПС, ОДС и БСП. От ДПС ще предложат Реджеб Мустафа, досегашен член на комисията за защита на конкуренцията. Предложението на ОДС е Мария Михайлова.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?