Заместник на Софиянски не отговори чия собственост са Халите

Заместник-кметът на София Иван Гечев и бившият секретар на Столичната община Асен Дюлгеров бяха извикани на разпит в сряда по делото срещу кмета Стефан Софиянски за Халите.

Двамата са били в екипа на кмета, когато е сключена сделката с израелската фирма "Ащром", при която според прокуратурата общината е била ощетена заради занижената с 400 пъти оценка на имота на Централните хали. По искане на прокуратурата съдът отстрани временно Софиянски от поста, за да не въздейства на подчинените си при разследването.

Заместник-кметът Гечев днес не пожела да отговори чия собственост са според него Халите и посъветва отговор на този въпрос да се търси от юристите. По думите на Дюлгеров пък, той е потвърдил "най-общо" пред следователите, че Халите са 100 процента собственост на общината.

Софиянски твърди, че магазинът и прилежащия му терен все още си е собственост на общината, тъй като сделката не била финализирана и не е правен апорт на имота. Според кмета, това обезсмисля обвиненията срещу него.

Според "Ащром" обаче Халите са собственост на дружеството "Централни хали" АД, в което израелците държат 75 процента. "Сградата на Халите със сигурност е била апортирана в дружеството", заяви в понеделник изпълнителният директор на фирмата Джозеф Голан, който пристигна в София.

В края на миналата седмица в."Дневник" публикува нотариалния акт на имота, в който за собственик е вписан "Централни Хали"АД. Според юристи, след като сделката е изповядана пред нотариус, вписана е и е издаден нотариален акт, тя би следвало да е финализирана, тоест Халите да са собственост на смесеното дружество, в което софийската община държи само 25%.

Според самия учредителен договор за създаването на смесеното дружество между общината и израелската фирма, ако имотът не бъде апортиран до 3 месеца след сключването на договора, той се разваля автоматично. Не само че за такова разваляне досега не е съобщавано, но и година след учредяването на дружеството е издаден и нотариалния акт на новия собственик.

От документите, с които изданието разполага, е видно, че нотариалният акт е издаден на базата на следните документи: учредителен договор на дружеството, в който е посочен апортът; заповед на кмета Софиянски за отписването на имота от актовите книги за общинска собственост; удостоверение, че това е направено; както и декларация от Стефан Софиянски и главната счетоводителка на общината Антоанета Македонска за писмено съгласие за непаричната вноска.

В учредителният договор е посочено, че капиталът на дружеството е 50 млн.стари лева - сега 50 хиляди. При самото учредяване общината е внесла парична вноска от 3.125 млн.стари лева, а "Ащром" - 9.375 млн.стари лева, което общо прави 25% от капитала. Остатъкът е трябвало да бъде допълнен от страна на общината с апорт на недвижимия имот - сградата на Халите и прилежащия терен, а от "Ащром" - с инвестиции в строителството на магазина според строителния график. Учредителите са се съгласили, че разпределението на капитала е 25 % за общината към 75% за израелската фирма, независимо от оценката на апортираното имущество, която на практика липсва.

Днес зам.кметът Гечев бе по-категоричен в защита на тезата, че оценката на Халите не е занижена, както твърди прокуратурата. "Не мога да говоря за занижаване на цената при положение, че в момента обектът работи чудесно", заяви той след разпита.

Следствието е добронамерено и задаваните въпроси бяха съвсем коректни, обяви на излизане Иван Гечев пред журналистите и уточни, че въпросите били насочени към изграждането на Халите и някои финансови проблеми.

Бившият главен секретар на общината и настоящ съветник от ССД Асен Дюлгеров отказа да говори за разпита заради следствената тайна. Дюлгеров очаква поне още пет-шест души да бъдат разпитани във връзка с това дело.

Запитан дали намира за уместно отстраняването на Стефан Софиянски от кметския пост, за да не пречи на разследването, Гечев отговори:" Не мога да коментирам решение на съда, лично аз смятам, че нито аз, нито Стефан някога сме седнали да пречим на следствие или на когото и да било в тази страна. Моето мнение е, че това е един страхотно успешен проект за града и за обществото. Чувствам се неуместно тук. "

Споделяне

Още от Бизнес