Заместник на Тереза Мей обвинен за сексуален тормоз

Деймиън Грийн

Британската министър-председателка Тереза Мей разпореди в сряда разследване на твърдения, че един от заместниците ѝ е правил неподходящи опити за сближаване с консервативна активистка, предаде Асошиейтед прес.


Писателката и изследователка Кейт Молтби заяви, че първият министър Деймиън Грийн докоснал коляното ѝ през 2015 г., а по-късно ѝ изпратил текстово съобщение със сексуален подтекст, след като във вестник се появила нейна снимка в корсет.

Молтби написа във в. "Таймс", че Грийн "й предложил кариерен съвет и в същото време ясно показал, че проявява сексуален интерес".

"Това не беше приемливо за мен тогава и не би трябвало да е приемливо поведение в Уестминстър в бъдеще", заяви тя.

Грийн отрече да е правил сексуални предложения. "Това невярно твърдение идва като пълен удар и е дълбоко нараняващо, особено от някой, когото съм смятал за личен приятел", каза той.

Канцеларията на Мей заяви, че министър-председателката е поискала ръководителят на държавната служба да "установи фактите и да докладва обратно колкото е възможно по-скоро".

Напоследък се разпространяват твърдения за сексуален тормоз и малтретиране в британската политика.

Активистката на опозиционната Лейбъристка партия Бекс Бейли каза, че партията я разубедила да съобщи, че била изнасилена на конференция на лейбъристите през 2011 г., когато била на 19 години. По думите ѝ партиен служител ѝ казал, че "ако го направи, това може да ѝ навреди". Партията заяви, че разследва случая.

Скандалът около холивудския продуцент Харви Уайнстийн насърчи хора от различни професионални сфери да говорят открито за сексуален тормоз, на който са били подложени от влиятелни личности, имащи власт върху възможностите им за кариерно развитие.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят