Заместник на Велчев набеден за рушвети от ДПС бизнесмен

Скандалният бизнесмен Мирчо Петков, смятан за близък до ДПС и до “обръча от фирми” на Доган, е платил два подкупа на обща стойност от 2.3 млн. лв. на зам.-главния прокурор Христо Манчев за различни “услуги”. Това разкри в четвъртък пред Нова телевизия бившият изпълнителен директор на Държавния резерв о.р. Димитър Димитров.

През 2003 и 2004 г. с няколко милиона лева бизнесменът “спонсорирал” и трите партии, които и тогава участват във властта чрез правителството на Симеон Сакскобургготски.

Димитров се позова на документ, чиято автентичност, според него, била сигурна. Става дума за протокол от 29 май 2004 г. от работна среща на Мирчо Петков с руска фирма, на които дължал 22 млн. долара. В протокола са записани обясненията му защо се бави с плащанията към руските партньори, и оправданията му, че имал прекалено големи харчове, за да си осигури “сериозни и стабилни политически контакти и позиции” и да продължи да извършва доходоносни сделки с Държавния резерв.

Сигнали срещу известния със стабилните си връзки си с ДПС бизнесмен Мирчо Петков за злоупотреби с резерва са подавани многократно в прокуратурата през последните години, но са оставали без последствие. През август миналата година спецполицаи обискираха офисите на Петков в София, където намериха чували с документи от Комисията за защита на личните данни. Самият Петков никога не е отричал, че е близък до ДПС и че е част от прословутия кръг от фирми на движението. И до днес той обаче продължава бизнеса си необезпокояван.

Мирчо Петков, известен и с прякора си Мирчо Циганина, се счита за “цар на спонсорирането на когото трябва”, както и че умее да се разбира много добре с фактори от различни политически сили.

Димитър Димитров бе махнат миналата година от поста директор на Държавния резерв по изричното искане на вицепремиера от ДПС Емел Етем, отговаряща за резерва. В края на 2006 г. срещу него бяха повдигнати обвинения за злоупотреби с резерва за над 1 млн. лв. Димитров, който бе сложен на поста от НДСВ, до днес твърди, че Етем го уволнила, защото се е опитал да спре източването на резерва чрез верига от фирми, близки до ДПС. 

В четвъртък пред Нова телевизия Димитър Димитров каза, че частта в цитирания от него документ, която се отнасяла до сделките със стоки от Държавния резерв, отговаря напълно на истината и споменатите суми и количества се засичат точно с документите в резерва. За твърденията на Петков,  че е плащал подкупи на политици, Димитров каза, че не се наема да коментира истинността им.

Според написаното в протокола, Мирчо Петков заявява, че е платил 1 млн. лв., за да бъде сложен на поста директор на Държавния резерв Йовчо Йовчев, срещу когото в момента се водят дела за крупни злоупотреби със стоки от резерва, както и за регионалните директори на ведомството във Враца, Плевен, Велико Търново, Варна, Бургас и София.

1 млн. лв. струвало назначаването на Нихат Кабил за министър

Мирчо Петков дал и 1 млн. лв., за да стане Нихат Кабил министър на земеделието в предишното правителство на мястото на Мехмед Дикме. Кабил запази поста си и в настоящия кабинет.

Бизнесменът казва още, че се е приготвил да даде още 1 млн. лв., за да стане Емел Етем министър (което впрочем става вече в правителството на Станишев). Освен това безвъзмездно дарил 2.5 млн. лв. за построяването на т.нар. “сарай” на ДПС в Бояна.

Сред “крупните дарения” на бизнесмена са 1 млн. на зам.-главния прокурор Христо Манчев, “по делото за резиденцията в Правец” (Мирчо Петков взема под аренда бившата резиденция на Тодор Живков), след това дава още 1.3 млн. лв. за строителството на хотела на дъщерята на Манчев  (за този хотел прокурорът така и не даде обяснения за произхода на парите за построяването му).

Според обясненията на Мирчо Петков пред руските му съдружници, той трябва да плаща на политици в България, а “всеки министерски пост струва около 200 хиляди лева”. Освен това той “спонсорирал” НДСВ с 5 хил. т дизелово гориво, а на БСП и ДПС дал по 1 млн. лв. за предизборната им агитация. На футболния клуб “Спартак” Плевен дал 500 тона дизел, защото нямал в момента налични пари. Това направил по молба на Румен Петков. Горивата са взети от Държавния резерв.

“Бизнесът, който правя в момента с резерва, изисква да имам сериозни и стабилни политически контакти и позиции. Така че ще имам възможност да ви се издължа за недоставената от мен 6000 т захар и парите, с които още в 1993 г. платих на Гриша Ганчев (ловешки бизнесмен и собственик на конгломерат от фирми и футболен клуб “Литекс” – Ловеч) за нейната преработка”, казва Мирчо Циганина на руските си партньори. По-нататък обяснява, че за да задоволи “плащанията на скъпи рушвети и спонсорства”, е трябвало да се “обединя с определени хора като Георги Илиев  и Слави Бинев, който от 1992 г. е приятел с мен”.

“Слави Бинев вече ми съдейства при сделката с дизела, взет от резерва, да бъде продаден на “Лукойл” за 20% комисиона, от които за 30 хил. тона 10% взе Валентин Златев”, казва Мирчо Петков според документа, показан от бившия шеф на резерва.

Посочените имена са известни – Георги Илиев, президент на ВАИ холдинг, бе застрелян през 2005 г., Слави Бинев стана евродепутат от партия “Атака” преди десет дни, а Валентин Златев и сега е президент на “Лукойл България”.

Манчев изненадан от разкритията, Велчев разпореди проверка

Зам.-главният прокурор Христо Манчев коментира, че е силно изненадан от намесването на името му във връзка с раздавани подкупи. Пред БНР той отрече изобщо да познава Мирчо Петков и да се е срещал с него по какъвто и да е повод. Повтори, че достатъчно ясно е дал показания за произхода на семейни имоти.

Главният прокурор Борис Велчев заяви от своя страна, че още днес ще бъде образувана проверка по случая с заместника му Манчев. Ръководителят на спецзвеното за борба с организираната престъпност и корупцията във Върховната касационна прокуратура Бойко Найденов трябва да осигури записа на предаването по Нова телевизия, както и да покани бившия шеф на резерва о.р. ген. Димитър Димитров да даде обяснения и да предостави показаните от него документи. 

Велчев увери, че ако се съберат достатъчно данни, ще стартира досъдебно производство.

“Случаят е изключително смущаващ, независимо дали се касае за истинско или лъжливо твърдение. Ако това се установи, последиците ще са ужасни за прокуратурата”, каза Велчев.

Твърденията на Димитров ще бъдат подложени на  внимателна проверка и анализ. “Откровено казвам, трябва да внимаваме с компроматите, те сигурно са част от живота във всяка една европейска страна, но това заливане с информации, чиято достоверност не се оправдава, така ерозира доверието в институциите, че се налага да бъдем много по-предпазливи в оценките си за подобни твърдения”, обясни още Велчев.

Той повтори, че по време на разговора си с Манчев, заместникът му бил “изключително изненадан” и обявил, че ще си търси правата в съда. “Това е една искрена позиция и аз я уважавам”, допълни Велчев.

   

 

Споделяне

Още по темата

Още от България