Ротация на патрули вбеси служители на четири РПУ в София

Заместник на Йовчев спешно отмени негова заповед след полицейски протест

Това е европейската практика, но явно не е обяснена добре, смята Светлозар Лазаров

Изненадващото въвеждане на ротация между патрулите на столичните Второ, Трето, Четвърто и Шесто РПУ предизвика спонтанен протест на около 200 униформени полицаи в сряда сутринта. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров побърза да им обещае, че ще "спре" заповедта на министъра Цветлин Йовчев, което всъщност няма правомощия да направи.

В крайна сметка, след разговори на Лазаров и зам.-вътрешния министър Васил Маринов с представители на полицейските синдикати и на протестиращите, заповедта на Йовчев спешно бе отменена от неговия заместник, който ръководи силовото ведомство, докато той е на официално посещение в САЩ.

Става въпрос за тайно прокарана ротация, според която за срок от една година служители, работили досега в едно районно управление преминават към друго и сменят партньорите си. Любопитното в случая бе, че срещу нововъведението се надигнаха основно служителите на "непопулярните" Второ и Трето РПУ, които отговарят за едни от най-сложните райони – ромските махали и селата около София.

По неофициална информация на Mediapool за разлика от колегите си в тези управления, полицаите от Шесто РПУ, което осигурява реда в доста по-спокойни квартали, като Бояна, Драгалевци, Бъкстон и Борово, безропотно са подписали новите си назначения.

"Заповедта аз я отмених, като разговарях с г-н Йовчев и е съгласувано. С колегите се разбрахме, че за такива решения е по-добре наистина да има една комуникация, да има диалог. Напрежението се породи от това, че днес, явявайки се на работа, те разбират, че трябва да бъдат в друг район", заяви Маринов след среща с ведомствените синдикати и представители на протестиращите полицаи.

Той получи благодарност за бързата реакция от Галентин Грозев, шеф на един от по-малките профсъюзи в системата – Синдикален алианц "Сигурност". По думите му напрежението сред служителите на реда е възникнало заради това, че заповедта на Йовчев "по един доста конспиративен начин променяше местоизпълнението на служебните задължения на около 300 човека в СДВР".

Заповедта - без логистика и предварителна организация

"При това положение, както трябваше да стане, колегите трябваше да отидат в нови райони, в които не знаят кой блок до кой се намира, в буквален смисъл на думата, нямаха зачислено оръжие, нямаха зачислени автомобили, изобщо цялата логистика и организация на заповедта не беше доизпипана. Самото преместване на служителите също беше тегав момент, тъй като в един процес на несигурност и съкращения в МВР това излишно нагнети социално напрежение", каза още синдикалистът, добавяйки, че протестът на колегите му трябва да бъде адмириран.

Главният секретар на МВР пък обясни, че идеята на ръководството е била да взаимства европейска практика, според която работата в един и същ район в продължение на няколко години притъпява сетивата на полицаите и те започват да не забелязват някои детайли.

"Доброто познаване на района възниква в няколко посоки – едното е това, което казвате вие, другото е функция на оперативната обстановка, а оперативната обстановка се съдържа в документите на едни други структури на МВР, имам предвид оперативните. Тук моделът, който се налага реално е следният – оперативните структури, на база на информацията, която имат, да се създаде организация за осъществяване на съответната патрулно-постава дейност, която да съответства на средата за сигурност", каза Лазаров, попитан дали е ефективно униформен, който винаги е работил в центъра на София, да бъде преместен в ромска махала.

Светлозар Лазаров потуши "бунта" и заговори за заплати

Полицейският протест се проведе пред сградата на Трето РПУ на столичния бул. "Тодор Александров", като на мястото веднага пристигнаха и.д. директор на СДВР Ивайло Спиридонов и главният секретар Лазаров, които поговориха с подчинените си.

Професионалният шеф в министерството увери протестиращите, че проблемът ще бъде решен и опита окончателно да овладее недоволството с дежурните обещания за повишаване на заплатите, което е заложено в проектобюджета на МВР за 2014 г. Полицаите пък реагираха, че нямат претенции към парите, които получават, а към организацията на работа в районните управления.

"Към момента това нещо го спираме, тъй като явно някои от колегите са го приели лично, може би не е обяснено по най-добрия начин, така че продължаваме напред. Обяснил съм им какво правим, разбрали сме се и всеки отива да си гледа функционалните задължения", коментира пред медиите Лазаров.

Народопсихологията срещу европейския модел

Той обаче не пожела да разясни какви са конкретните критерии, по които ръководството на МВР е подбрало полицейските управления, в които да въведе ротация на патрулите. Обясни единствено, че такава е европейската практика.

"Това не са ли почти половината районни в София? Значи, нали се сещате, че стъпка по стъпка ние трябва да приемем европейския модел. Това, че в момента сме на Балканите и народопсихологията, и правните ни норми някога, не винаги са в регулация, нали?.. Ако вземете и примера в парламента с мораториума за земята, виждате какви страсти се разгоряха. Ами нормално е и тук да има, така, разногласия", лаконично добави главният секретар на МВР.

Запитан защо при положение, че заповедта е взаимствана от европейския модел, тя ще бъде отменена, той заяви: "Значи, нека да не говорим за отстъпление, първо. Целта ви казах каква е - оптимизиране и по-голяма ефективност. Разбрах се с тях, обещаха, че ще бъдат ефективни в работата си. Ще намерим инструментариум това нещо да го постигнем."

Ротацията не била заради данни за корупция

На въпрос на Mediapool дали министър Йовчев е избрал точно Второ, Трето, Четвърто и Шесто РПУ заради завишен брой на жалби от граждани срещу техни служители, Светлозар Лазаров категорично отрече.

"Не, не, не! Когато има данни за корупционни прояви, там се взима друго отношение. В случая имам предвид следното, което изтъквам - когато човек работи от 3 до 5 години на определено място в определен стереотип, той по съвсем естествен път притъпява сетивата, свиква със ситуацията, свиква с конюнктурата и стига един момент, в който, бих казал, понякога дори елементарни неща не му правят впечатление. Затова в европейските държави са въвели този модел, това е. Ами, след като сме в Европа и сме гласували членството в Европейския съюз, ние трябва да вървим натам. Обратното мисля, че не е в интерес на никой", заключи главсекът.

В крайна сметка след краткия разговор с него протестиращите полицаи се разотидоха, за да поемат смените си, а той се отправи към Академията на МВР, където в сряда курсантите от випуск 2013 тържествено получиха дипломите си за висше образование.

Опозиционерът Цветанов се загрижи за полицаите

Очаквано протестът на столичните полицаи стана повод бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов да отправи поредните критики към политиката на наследника си Цветлин Йовчев: "През последните пет месеца се работи за ликвидиране на МВР. Всички реформи, действия, които се предприемат, са само и единствено в ущърб на българските граждани и на полицаите."

"Г-н Цветанов е прав в едно нещо – последните няколко месеца наистина се унищожава нещо в МВР и това е партизирането на това министерство. А по отношение на всичко останало мисля, че колегите от синдикалните организации също са на това място, те също могат да ви кажат по какъв начин комуникираме с тях и какви са нашите възгледи и намерения по въпроса", отговори му чрез медиите няколко часа по-късно зам.-вътрешният министър Васил Маринов.

Иначе Цветанов предупреди, че в системата на МВР имало "сериозно напрежение и негодувание" заради предприетата от БСП и ДПС реформа и заради готвеното намаляване на бюджета в сектора за сигурност.

"Сумарно заложените средства за системата (МВР, ДАНС, ДАТО - бел.ред.) в бюджета за следващата година са с около 50 млн. лв. по-малко от парите за 2013 г. и няма да могат да се изпълнят всички дейности, възложени на служителите на министерството", коментира още в кулоарите на парламента Цветанов.

По ирония на съдбата, докато беше министър, той далеч не беше толкова чувствителен към исканията на полицаите и дори се стигна дотам едностранно да прекрати споразумението си с най-големия синдикат на униформените – Синдикалната федерация на служителите в МВР.

"Това, което правят полицаите с постоянната ангажираност да охраняват днешната власт и Народното събрание, води до голям разход на енергия, невъзможност да възстановят силите си и съответно рефлектира върху цялостната им психика и поведение", каза още бившият силов министър по повод проблемите на полицаите, уточнявайки, че затова депутатите от ГЕРБ са отправили питане към Йовчев дали изобщо и как се плаща за извънредните работни часове на служителите на реда.

Проблем, който всъщност се задълбочи по време на мандата на Цветанов начело на МВР, когато полицаите също не получаваха заплащане за извънредния си труд, а бяха овъзмездявани с допълнителни почивни дни, повечето от които обаче нямаха възможност да ползват.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?