Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Заместникът на Цацаров спечели състезанието с един кон за шеф на следствието

Обиждащият колеги Борислав Сарафов бе избран с пълно единодушие

3 коментара
Евгени Диков (вляво) и Борислав Сарафов. Снимка: БГНЕС

Заместникът на главния прокурор Сотир Цацаров – Борислав Сарафов, чието име бе замесено в скандали с натиск върху подчинени и обиди към следователи, очаквано бе избран за ръководител на Националната следствена служба (НслС). Всичките 11 членове на Прокурорско-следователската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) одобриха единодушно кандидатурата му в сряда. Той заема мястото на Евгени Диков, който стана член на новия ВСС.

Именно Диков ръководеше първоначално заседанието на колегията в отсъствието на Цацаров, който бе поканен на изслушване в парламента, но успя да се върне на гласуването в съдебния съвет.

"Надпреварата" за поста бе състезание с един кон, след като съдебните кадровици така и не номинираха друг кандидат. Сарафов бе предложен за шеф на НСлС от Цацаров, Диков, Пламен Цветанов, Пламен Найденов и Даниела Машева.

Преди да оглави следствието той за кратко бе и кандидат за член на ВСС, но оттегли кандидатурата си заради "интересите на прокуратурата". Решението му съвпадна с избухването на скандала "ЦУМ-гейт" покрай срещата на Цацаров с издателя на в. "Сега" Сашо Дончев в офиса на функционера на БСП Георги Гергов.

Преди 5 години Сарафов участва и в конкурса за главен прокурор, като кандидатурата му бе издигната в конкуренция на тази на Цацаров и на тогавашния заместник главен прокурор Галина Тонева. Впоследствие лично Цацаров определи за свой заместник Сарафов, който оттогава насам неизменно демонстрира единомислие със своя началник.

Направи го и по време на изслушването му пред прокурорската колегия, когато му бяха зададени въпроси от неправителствени организации, свързани с възможностите за контрол и отчетност на главния прокурор.

Попитан дали като евентуален шеф на НСлС смята, че трябва самостоятелно да може да инициира разследване срещу ръководителя на държавното обвинение при наличие на уличаващи го в престъпление данни, Сарафов лаконично заяви, че ще се придържа към закона, какъвто е гласуван от законодателите.

Колкото до формите на контрол, които трябва да бъдат упражнявани над главния прокурор, заместникът му отклони въпроса, припомняйки решението на Конституционния съд, според което депутатите не могат да изискват обяснения от ръководството на прокуратурата по конкретни дела.

"Повече дела, ключови, важни за обществото дела"

Основна тема при изслушването на Сарафов очаквано бе натовареността на националното следствие и възможността работещите там магистрати да бъдат допълнително ангажирани със сериозни дела. В тази връзка той се обяви за нова законова промяна, която да им позволи да водят разследвания за тероризъм, например.

"Повече дела, ключови, важни за обществото дела, които да бъдат възложени за разглеждане на НСлС", обобщи кратко визията си Сарафов, изразявайки надежда "законодателят да откликне положително на това и въведе подобна възможност, като я възложи на главния прокурор" (да възлага на следствието дела за тероризъм).

Обиждащият следователи смята, че това поведение понижава мотивацията

Попитан за обидните квалификации, с които други магистрати и граждани наричат следователите, като "скъпоплатени безработни", намиращи се "в будна кома", Сарафов коментира, че "когато той (следователят) бъде обругаван, наричан "скъпоплатена машинописка" и "в будна кома", неговата професионална мотивация спада".

Заключението му е странно, като се има предвид, че именно той бе обвинен от негов подчинен следовател за подобни обидни реплики. Става въпрос за Страхил Каменички, разследващ трагичната влакова катастрофа в Хитрино, който претендираше обезщетение от Сарафов в размер на 26 000 лева за това, че той го бе обиждал и заплашвал по време на оперативка. В иска си следователят посочваше, че заместникът на Цацаров е заявил на разследващия екип по случая, че цяла България знаела, че са безделници и мислели "само за ишиас и лумбаго". Каменички твърдеше още, че Сарафов му казал, че има заешко сърце, защото не повдигнал веднага обвинения на "двама убийци", имайки предвид машинистите на влака.

В крайна сметка три съдебни инстанции отказаха да допуснат за разглеждане иска на следователя, позовавайки се на функционалния имунитет на зам.- главния прокурор.

"Професионалният диалог" бил причина за скандалите му със следователи

"Този въпрос е изкуствено раздут в някои медии и се преекспонира неговата значимост", заяви Сарафов, запитан за този случай.

По думите му той бил "прям и открит човек и именно диалогичността изисква, когато мислим нещо, да го кажем". "Не бих искал този въпрос да се раздухва и преекспонира допълнително, защото такъв конфликт няма", добави Сарафов, след което сам се впусна в допълнителни разяснения.

"Недопустимо е следовател да изисква писмени указания за всяко конкретно разследващо действие", продължи той, визирайки поведението на Каменички, като допълни, че не можело следователите "да си връзват гащите" по този начин.

В крайна сметка Борислав Сарафов затвори темата със заключението, че "професионалният диалог изисква нещата да бъдат казвани такива, каквито са".

Новият шеф на НСлС призна, че не е възлагал достатъчно дела на следствието

При изложението на концепцията си той призна за своя грешка единствено това, че като заместник на Цацаров е имал правомощието да възлага дела на НСлС, но не го е правил в достатъчно степен: "Не съм мотивирал достатъчно колегите от окръжните прокуратури да възлагат дела на НСлС – този пропуск ще бъде коригиран".

Според него в бъдеще службата може да бъде натоварена с разследването на финансови и данъчни престъпления, както и с казуси, свързано с киберпрестъпността. Един от първите му приоритети ще бъде да оптимизира работата на отделите в следствието, но едва след като чуе мнението на подчинените си.

"Не казвам, че отделите не са били активни и към момента, но времето и криминогенната обстановка са динамични, което предполага едно надграждане, но без да е самоцел – прецизно след детайлен анализ на профила на делата и натовареността на колегите", обясни Сарафов, обещавайки да проведе Общо събрание по въпроса.

Той не пропусна да похвали предишния ръководител Евгени Диков, посочвайки като особено негово постижение създадените методики за разследване на различните престъпления – "едно изключително ценно помагало". Друг успех на предшественика му били мобилните лаборатории за разследване, които според Сарафов трябва да се увеличат.

Новият шеф на НСлС се ангажира още да въведе основни принципи на работа – специализация, така че "всеки работи, каквото разбира", екипност, в рамките на която различни следователи работят по едно и също дело, за да се обхване цялата престъпна дейност, както и взаимодействие – "на първо място с наблюдаващите прокурори", след това и на международно ниво.

Медийната политика на следствието – в крак с тази на прокуратурата

По отношение на медиите, които в мандата на Цацаров осезаемо бяха ограничени в достъпа си до редови прокурори и следователи, Сарафов коментира, че медийната му политика "не може и не трябва да бъде отделена от медийната политика на Прокуратурата на Република България", но имало нужда от "известно раздвижване".

"Смятам да постигна диалог, а не противопоставяне", посочи основния си принцип в това отношение заместникът на Цацаров, ангажирайки се с изработването на нов сайт на НСлС, тъй като настоящият "е на светлинни години от това, което трябва да бъде".

Сарафов не пропусна и темата за поощренията и наказанията на следователите, посочвайки, че подчинените му не трябвало да бъдат отличавани само при навършване на някакъв юбилей, а всеки път, когато са си свършили успешно работата. Същото заяви и за наказанията, отбелязвайки, че по тази тема разчита на ВСС. Обяви се и за повишаване на квалификацията на следователите.

Преди изслушването на Сарафов бе докладвано, че в досието му "липсват данни, поставящи под съмнения притежаваните професионални качества", както и че той "притежава необходимите нравствени качества".

ВСС обаче изобщо не се занима с информацията, че предишният състав на Прокурорско-следователската колегия тайно е отказал образуването на дисциплинарно производство срещу Сарафов по предложение на Инспектората от началото на май, цитирано преди ден от "Капитал". 

Въпросното предложение е било класифицирано с гриф "за служебно ползване" и престоява месец и половина във ВСС, като името на Сарафов не се посочва никъде. В крайна сметка съветът се произнася по случая чак в началото на септември, като отказва да образува дисциплинарно производство без да посочи мотиви. Вероятно предложението на Инспектората е свързано с обвиненията на следователя Каменички, но официална информация по този въпрос липсва.

През миналата година Сарафов се забърка и в друг подобен скандал с негови разследващи колеги. Дознателката от ГДБОП Любомила Ценова заведе две дела срещу заместника на Цацаров заради упражнен от него натиск по висящото разследване срещу собственика на строителната фирма "Агромах". Тя претендираше за нанесени ѝ обиди и заплахи, но в крайна сметка оттегли исковете си, след като Сарафов бе принуден да ѝ се извини, за да сложи точка на скандала.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. ivancho ivanov
  #3

  За да няма "сигурни" състезания с един кон, трябва условията за надбягването да изискват най-малко двама участници с приблизително близки качества - инак са просто подигравка ала НРБ!

 2. Коментарът е изтрит в 22:10 на 06 декември 2017 от автора.
  #2
 3. Асенов
  #1

  Дали и той има диплома от милиционерското училище в Симеоново? Физиономията му е такава.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.