Заминаването на Милан Милутинович за Хага ще се реши в близките дни

Решението за изпращането на бившия президент на Сърбия Милан Милутинович в Международния трибунал в Хага ще бъде взето след сряда, когато приключват коледните празници в Сърбия.

Тогава ще се състои заседание на Националния съвет за сътрудничество с трибунала и ще се водят разговори с Милутинович по въпроса.

Пред него има две възможности - да се предаде доброволно и да замине за Хага с гаранции на правителството или да бъде наредено задържането и да бъде изпратен под конвой в Хага, заяви помощник югославският министър на правосъдието Небойша Шаркич, цитиран от агенция ФоНет.

Милутинович, който е последната фигура от антуража на Милошевич, задържал се по върховете на властта като сръбски президент, е обвинен от Международния съд в Хага за военни престъпления в Косово.

Досега той не беше изправен през съда в Хага, тъй като се ползваше с имунитет като президент на Сърбия, но мандатът му изтече в края на 2002 г.

Като президент на Сърбия по времето на Милошевич Милутинович е бил член на Върховния съвет по отбраната, който е взимал основните решения за действия на югоармията и на сръбските полицейски сили в Косово и носи пряка отговорност за всички решения на съвета.

Преди това Милутинович е бил многократно депутат, посланик, югославски външен министър.

Като президент на Сърбия Милутиновч участва и в провалените преговори в Рамбуйе в навечерието на кампанията на НАТО срещу Югославия през 1999 г.

През 1995 Милутинович в качеството си на югославски външен министър участва в подготовката на Дейтънското мирно споразумение, което спира войната в Босна.

Споделяне

Още от Балкани