Замислената от СЕМ помирителна среща между БНТ и Би Ти Ви се провали

По-рано днес, на среща за стандартите в телевизионното новинарство и публицистика, организирана от СЕМ между представители на БНТ, Би Ти Ви и Нова телевизия, Гоцев напусна сбирката заедно с председателят на бора да директорите на Нова телевизия Силва Зурлева.

Поводът беше изпратено до СЕМ писмо от изпълнителния директор на "Би ти ви" Албърт Парсънс, според когото основният принцип на работа в телевизията, що се отнася до новините и публицистиката, е ненамеса на собствениците в дейността на журналистите и неговото участие в срещата е неподходящо.

Няма война между медиите, каза Люба Ризова от БТВ. Тя обясни, че в новините се отразява всичко, свързано с обществения интерес. По думите ѝ, никой в Би Ти Ви не е нападал професионализма или личности в БНТ, както се оплакаха пред СЕМ от държавната медиа.

Според Нидал Алгафари от БНТ, на най-високо ниво в Би Ти Ви има рекламни интереси, които създават напрежение в телевизията. Той каза, че има предвид управляващия директор Светлана Василева.

Алгафари съобщи, че в петък синдикатите на БНТ са били "привикини" от члена на СЕМ Тома Иванов, който ги е призовал към стачка. Това според Алгафари е станало преди прокуратурата да обяви, че е образувала следствено дело и е повдигнато обвинение срещу Гоцев. След като членът на СЕМ Юлияна Тончева, една от защитничките на Гоцев, попита защо тази среща е станала без знанието на останалите членове на съвета, Тома Иванов обясни, че това е била "лично негова среща" със синдикатите.

Никой нямаше да повдигне въпроса за приватизацията на БНТ, ако налице не беше еднолично управление на телевизията, каза Тома Иванов.

Срещата е недомислена, беше становището на проф. Марко Семов от СЕМ.

Нова среща в началото на април с участието на представители на всички телевизии, на която да бъде обсъден етичен кодекс, решиха да проведат СЕМ, представители на БНТ, БТВ и Нова телевизия.

Споделяне

Още от България