Според ДСБ агроминистърът стои зад всеки лобистки закон и

Замразените цени на храните са картел под държавна егида

За тяхна сметка ще поскъпнат много други стоки, прогнозира БСП

Петър Москов и Радан Кънев. Сн. БГНЕС

Споразуменията за замразяването на цените на основни хранителни стоки от български производители за три месеца в някои търговски вериги, постигнати от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, са незаконни, нарушават правилата на търговията и конкуренцията и представляват картел с държавно покровителство. Това коментираха от ДСБ в петък, след като ден по-рано агроминистърът обяви договорката, която според него дори ще поевтини стоки като хляб, сирене, кренвирши, яйца и др.

 

Събират се едни хора, правят картел между големите вериги, събират се други - също картелно по същество споразумение за това какви да са следващите два месеца цените на горивата, посочи Петър Москов, член на националното ръководство на ДСБ.

 

Той заяви, че Мирослав Найденов е в основата на всеки един лобистки интерес в ресорния му сектор на министър и припомни за защитаваните от него и оспорвани от природозащитници поправки в Закона за горите, които в крайна сметка бяха спрени от президента и отхвърлени от парламента. Москов заяви, че затова присъствието на Найденов като земеделски министър е невъзможно и припомни, че ДСБ преди два месеца поискаха оставката му, както много пъти преди това сториха и фермери, но премиерът Бойко Борисов твърдо стои зад агроминистъра си.

 

Заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев определи споразумението за замразяването на цените на някои от хранителните стоки като незаконно. По своята същност то представлява тежко нарушение на Закона за защита на конкуренцията и картел под егидата и натиска на държавата. Когато държавата насила създава картел, т.е. работи централизирано против конкуренцията, ще се постигнат двата обратни резултата – цените ще станат по-високи, а търговците в градовете и производителите на продукти, които се продават в големите вериги, ще пострадат много тежко, смятат от "Демократи за силна България".

 

Кънев посочи, че най-силно засегнати, освен обикновените потребители, ще са дребните производители и търговци. Към това ще се прибави и очакваният голям ръст на безработицата, която за пръв път, по думите му, бележи скок още през юни, може да се предположи силно социално напрежение през есента.

 

ДСБ прогнозира, че след изтичане на мораториума върху цените на храните те ще поскъпнат рязко както това стана със споразумението за замразяване на цените на горивата преди време.

 

Лидерът на БСП Сергей Станишев пък коментира, че търговските вериги, които са обявили задържането на цените на българските храни, ще си избият замразяването с поскъпването на други стоки. Търговските вериги работят предимно за печалба, след като ще замразят десетина социални стоки, трябва да допълнят отговора на тази информация с това на кои стоки ще увеличат цените, за да им излезе сметката, каза червеният лидер.

 

По думите му след разпореждането на Борисов към ДАНС да следи ценообразуването на млечните продукти е ясно защо на службите за сигурност не им остава време да противодействат на тероризма и остава само с бездомните кучета да започнат да се занимават.

 

"Ако ГЕРБ се чудят защо крайните цени са толкова високи, им препоръчвам да влязат в интернет, където става ясно, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и големите вериги са сключили споразумение за прекратяване на едно картелно споразумение и всъщност признават, че е имало картел, което представлява рекет върху българските производители", заяви Станишев. Получава се, че тежката артилерия в областта на сигурността, каквато е ДАНС, се занимава с мандри, с производители на сирене, посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес