Замръзна водата в блокове в София

"Софийска вода" съветва как да се изолират вътрешно-сградните инсталации и водомерни възли

Замръзна водата в блокове в София

Над 100 сигнала за замръзнали тръби и водомери за вода в блокове в София е имало през изминалите дни в следствие на падналите температури, съобщиха от "Софийска вода" в понеделник.

Специалисти на дружеството са се натъкнали в последните дни дори на случаи на замръзнали вертикални инсталации.

По този повод конценсионерът съветва какво може да се направи, за да не се стига до спукване на тръбите и оставане без вода.

При много ниски температури, очаквани да продължат през седмицата,  рискът от замръзване на тръбите се увеличава и е най-разумно водата в необитаемите имоти да бъде спряна.

Вратите и прозорците на неотопляемите помещения е желателно да са уплътнени и плътно затворени, а таванът на сградата - добре изолиран.

В сградите етажна собственост, в помещението, където е монтиран общият водомер, не трябва да се допуска температурата да пада под нула градуса. Ако това не е възможно, е необходимо общият водомер да е добре изолиран.

През студените месеци най-често се пукат тръби на външни чешми. Ширещата се практика, че ако се оставят да текат или капят, външните чешми няма да замръзнат, е погрешна и води до аварии и разхищаване на вода. Най-добре е водата към външните чешми да бъде спряна от спирателния кран, да се източат тръбите и да се махнат всички маркучи.

Удачно е външните чешми да бъдат изолирани, като се използват материали, които не поемат влага и не могат да замръзнат.

Водомерните шахти в имотите също трябва да се зазимят чрез поставяне например на чували със стърготини, капакът да е дървен и добре изолиран.

През последните дни, екипи на компанията са се отзовали на над 100 сигнала на клиенти, предимно за замръзнали водомери и вътрешно-сградни инсталации.

Въпреки че тяхната поддръжка е отговорност на клиента, "Софийска вода" остава в готовност да реагира при всякакви аварийни сигнали, вследствие на лошото време.

Въпреки тежкото време, няма софиянци, които са трайно без вода.

Споделяне

Още от България