Замръзна водата в блокове в София

"Софийска вода" съветва как да се изолират вътрешно-сградните инсталации и водомерни възли

Замръзна водата в блокове в София

Над 100 сигнала за замръзнали тръби и водомери за вода в блокове в София е имало през изминалите дни в следствие на падналите температури, съобщиха от "Софийска вода" в понеделник.

Специалисти на дружеството са се натъкнали в последните дни дори на случаи на замръзнали вертикални инсталации.

По този повод конценсионерът съветва какво може да се направи, за да не се стига до спукване на тръбите и оставане без вода.

При много ниски температури, очаквани да продължат през седмицата,  рискът от замръзване на тръбите се увеличава и е най-разумно водата в необитаемите имоти да бъде спряна.

Вратите и прозорците на неотопляемите помещения е желателно да са уплътнени и плътно затворени, а таванът на сградата - добре изолиран.

В сградите етажна собственост, в помещението, където е монтиран общият водомер, не трябва да се допуска температурата да пада под нула градуса. Ако това не е възможно, е необходимо общият водомер да е добре изолиран.

През студените месеци най-често се пукат тръби на външни чешми. Ширещата се практика, че ако се оставят да текат или капят, външните чешми няма да замръзнат, е погрешна и води до аварии и разхищаване на вода. Най-добре е водата към външните чешми да бъде спряна от спирателния кран, да се източат тръбите и да се махнат всички маркучи.

Удачно е външните чешми да бъдат изолирани, като се използват материали, които не поемат влага и не могат да замръзнат.

Водомерните шахти в имотите също трябва да се зазимят чрез поставяне например на чували със стърготини, капакът да е дървен и добре изолиран.

През последните дни, екипи на компанията са се отзовали на над 100 сигнала на клиенти, предимно за замръзнали водомери и вътрешно-сградни инсталации.

Въпреки че тяхната поддръжка е отговорност на клиента, "Софийска вода" остава в готовност да реагира при всякакви аварийни сигнали, вследствие на лошото време.

Въпреки тежкото време, няма софиянци, които са трайно без вода.

Споделяне

Още от България

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?