Замразяването на цените на някои храни било промоция на веригите

Според Найденов, след изтичането й ще има поевтиняване на стоките

Замразяването на цените на някои храни било промоция на веригите

Като "промоция от страна на търговските вериги" определи във вторник земеделският министър Мирослав Найденов обявеното от него миналата седмица постигнато споразумение с три търговски вериги за замразяване на цените на десет основни хранителни продукти, произвеждани от български фирми.

Дори и при тази промоция, веригите предлагат различни цени на стоките и между тях има конкуренция, коментира агроминистърът във Варна, където даде старт на масови проверки по веригата производство, превоз и търговия със зърно за укриване на ДДС. Веригите били гарантирали, че запазването на цените на сегашните нива в рамките на 3 месеца няма да е за сметка на производителите, обясни още Найденов.

Според него след 3 месеца цените ще паднат със сигурност. Става въпрос за 10 продукта, които са български. Със сигурност ще се стимулира българското производство на тези стоки, смята той. Те са от първа необходимост и ги слагат на трапезата си, най-бедните хора от населението. В така наречената социална кошница не влизат деликатеси, луканки и алкохол, допълни Найденов.

В същото време СДС призовава правителството да спре политиката на контролиране на цените. Народните представители на СДС, които са част от групата на "Синята коалиция" дават десетдневен срок на правителството да спре "тази безумна политика на контролиране на цените", която убива малкия бизнес. В противен случай ще сезираме Европейската комисия за нарушаване на основни правила на Европейския съюз и създаване на нелоялна конкуренция, посочват от СДС.

Партията иска министрите на финансите Симеон Дянков и на икономиката Делян Добрев да отрекат публично тази политика и приканват Мирослав Найденов да даде пример за западна демокрация, която въвежда подобни комунистически приоми.

Нормални цени се защитават с конкуренция, а не със затвърждаване на монополи и картели, посочват сините. Според тях държавата вместо да защити малките и средни предприятия, които са подложени на "икономически мор", се намесва в ценообразуването и създава кръгове от монополни структури.

Фиксираните цени винаги водят до по-високи цени, смятат от СДС. Сините припомнят, че след миналогодишното замразяване на цените на горивата, те са се повишили след "размразяването" им, въпреки по-евтиния петрол.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?