Западът даде 8 дневен ултиматум на Мадуро да насрочи избори

Опозиционният лидер Хуан Гуайдо с план за предаването на властта в Каракас

Хуан Гуайдо

Германия, Франция и Испания са готови да признаят опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, ако до 8 дни сегашният държавен глава Николас Мадуро не свика избори, съобщи АФП.

"Без обявени до 8 дни избори ще бъдем готови да признаем Гуайдо за "изпълняващ длъжността президент" на Венецуела за започването на политически процес. Работим с европейските си партньори", написа френският президент Еманюел Макрон в социалната мрежа "Туитър".

"Ако в срок от 8 дни във Венецуела не бъдат свикани справедливи, свободни и прозрачни избори, Испания ще признае Хуан Гуайдо за президент на Венецуела, за да свика избори“, заяви испанският премиер Педро Санчес пред журналисти в президентската резиденция Монклоа.

"Не се опитваме да издигаме или сваляме правителства във Венецуела, искаме демокрация и свободни избори“, добави испанският премиер социалист в телевизионно изявление.

"Ако до 8 дни не бъдат обявени избори сме готови да признаем Хуан Гуайдо за временен президент, който може да започне политически процес (и) да работи с европейските партньори", написа посочи Мартина Фиц, германски правителствен говорител в "Туитър".

България следва позицията на Европейския съюз и тъй като до момента нямаше ясна такава, външният министър Екатерина Захариева също изрази мъглява позиция по въпроса за Венецуела преди дни.

Междувременно Хуан Гуайдо обяви, че има план в три точки за осъществяване на преход във властта и слагане край на режима на държавния глава Николас Мадуро, предаде ДПА.

"Край на узурпаторското управление, създаване на временно правителство и свикване на нови избори"– това е планът на 35-годишният опозиционен водач, става ясно от негово интервю  публикувано в италианския вестник "Стампа".

Гуаидо призова армията да изостави Мадуро и да мине на негова страна. Той обещава, че военни офицери, които са участвали в репресивни действия, ще получат амнистия.

"Амнистията винаги е била на масата в тези ситуации. Целта ни е мирно възстановяване на демокрацията и свободата, а не вендета",казва Хуан Гуайдо.

В събота опозицията ще свика срещи с местните власти в цялата страна, за да разясни стъпките си. В неделя малки групи нейни представители ще посетят военни казарми за обсъждане на възможностите за амнистия, каза Гуайдо.

Той съобщи, че неговият лагер ще организира следващата седмица голяма демонстрация, която "ще призове узурпатора (Мадуро – бел.ред.) да напусне сцената". Времето и мястото ѝ още не са определени.

В телевизионно обръщение в петък Мадуро изключи възможността да се оттегли, но предложи да се срещне с опонента си дори "в три часа сутринта".

Гуаидо отхвърли предложението за "фалшив диалог". "Режимът трябва да знае, че не възнамерявам да участвам в тази игра", каза той и заяви, че народът е с него.

Очаква се в събота Съветът за сигурност на ООН да обсъди кризата във Венецуела на фона на разделение по въпроса сред международната общност.

Русия и Китай не признават Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, докато САЩ обяви, че го подкрепя.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?