САЩ: Режимът на Башар Асад е употребил химическо оръжие

Западът готви военен удар в Сирия без мандат на ООН до дни

Западът готви военен удар в Сирия без мандат на ООН до дни

Западът обмисля военен удар срещу режима в Сирия, след като САЩ заявиха, че разполагат с доказателства, че силите на президента Башар Асад са използвали химически оръжия срещу собствения си народ.

Западните държави са уведомили сирийската опозиция да очаква ударите срещу силите на президента Башар ал Асад в рамките на няколко дни, съобщи "Ройтерс" като се позовава на източници, присъствали на среща в Истанбул в понеделник между западни посланици и Сирийската национална коалиция.

"На опозицията бе заявено по ясен начин, че действията за предотвратяване употребата на химическо оръжие от режима на Асад може да започнат още в следващите няколко дни и че тя въпреки това трябва да продължи да се подготвя за мирни преговори в Женева", съобщил източник на агенцията.

Срещата е била в хотел в центъра на Истанбул, като на нея са присъствали председателят на Сирийската национална коалиция Ахмед Джарба и пратеници на 11 от основните членове на съюза "Приятели на Сирия", включително водещият посланик на САЩ за сирийската криза Робърт Форд.

Според телевизия Ен Би Си американски ракетен удар по Сирия може да бъде нанесен още в четвъртък.

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл заяви от своя страна, че въоръжените сили на САЩ са готови да действат, ако президентът Барак Обама даде заповед за нападение срещу Сирия.

Военноморският флот на САЩ има четири ескадрени миноносци в източната част на Средиземно море и Сирия попада в техния обсег. САЩ имат и военни самолети в региона.

"Тридневните удари ще имат ограничен характер", посочва телевизията, като се позовава на неназовани официални американски представители.

Според различни източници се подготвя бърз военен удар срещу цели на сирийския режим. Възможно е той да бъде реализиран без мандат на ООН, за да бъде избегната съпротивата на Русия и Китай.

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че "безразборното клане на цивилни, избиването на жени и деца и невинни случайни хора с химическо оръжие е морална гадост".

Кери посочи, че разузнавателната информация убедително сочи, че виновник за химическата атака е правителството на Башар Асад и предупреди, че тази международна норма не може да бъде нарушавана без последици.

Той критикува сирийските власти, че умишлено са забавили разследването на инспекторите на ООН, които не бяха допуснати до районите на атаката в предградията на Дамаск, а в понеделник бяха подложени и на обстрел от снайперист.

"Сирийският режим не е сътрудничил на инспекторите на ООН, използвайки ги за забавяне и вкарване в "задънена улица" на важните усилия, насочени към осветяване на събитията в района на Дамаск", отбеляза държавният секретар.

Според различни източници САЩ вече подготвят наказателен удар срещу режима на Асад. Кери заяви, че през последните дни целият президентски екип по въпросите на националната сигурност анализира ситуацията и подготвя съответна реакция.

Британският премиер Дейвид Камерън също посочи, че атаките с химически оръжия в Сирия са "абсолютно отвратителни" и се налага международната общност да предприеме действия, като Великобритания обмисля пропорционален отговор.

Подготвя се реакция без мандат на ООН в рамките на международна коалиция

САЩ и западните им партньори обаче са изправени пред задънена улица в Съвета за сигурност на ООН, където Русия и Китай блокират исканията за намеса в Сирия.

САЩ са се намесвали в конфликти и без мандат на Съвета за сигурност, например в Косовската война през 1999 година, и може да постъпят така и сега, отбелязва Ройтерс.

Турция обяви от своя страна, че Съветът за сигурност на ООН е длъжен в ситуацията със Сирия да изпълни първостепенните си задължения, но ако това не стане ще се търсят други варианти.

"Ако ООН не бъде в състояние да приеме решение, то международната общност ще трябва да го изработи /отвъд рамките на ООН/. Ако тогава бъде прието решение за формиране на коалиция, Турция ще влезе в нея", съобщиха от турското външно министерство.

Турският вицепремиер Бюлент Арънч посочи по-рано, че в антисирийска коалиция, за чието формиране започнаха активно да се обсъждат планове, ще влязат не три-четири, а 20-25 държави.

Вчера турският външен министър Ахмет Давутоглу посочи, че Турция ще влезе в състава на коалиция, ако такава бъде създадена, извън решение на Съвета за сигурност на ООН.

Президентът на американския Съвет за международни отношения Ричард Хаас отхвърли предложената от Русия идея, че западно нападение срещу Сирия се нуждае от одобрението на ООН.

"Съветът за сигурност на ООН не е единственият пазител, който да казва кое е законно и кое е легитимно, и както изтъкват мнозина, той беше заобиколен в случая с Косово", заяви Хаас.

"Да се говори, че само Съветът за сигурност на ООН може да направи нещо легитимно, ми изглежда позиция, която не може да бъде подкрепена, защото в случая това би позволило на страна като Русия да бъде арбитър в международното право и - в по-широк смисъл - в международните отношения", каза Хаас.

Легитимността за удар срещу Сирия може да дойде от "коалиция на желаещите", съставена от отделни страни, които подкрепят ответни действия срещу Асад, за да се покаже, че използването на оръжия за масово унищожение няма да бъде търпяно, заяви Хаас.

Какъвто и да било удар на САЩ, Великобритания и Франция без мандат на ООН обаче ще разгневи Москва, която ще го обяви за незаконен. Във вторник Русия за пореден път призова САЩ и международната общност към предпазливост в Сирия, подчертавайки че една военна интервенция би имала катастрофални последици за страните от Близкия изток и от Северна Африка.

Очаква се американска бърза военна акция с ограничени мащаби

Твърдата реторика на Кери е най-ясното досега оправдание за американска военна акция в Сирия, която, ако президентът Барак Обама вземе такова решение, най-вероятно ще включва атаки с крилати ракети с морско базиране срещу сирийски военни обекти, съобщи Асошиейтед прес.

Обама още не е решил как да реагира на употребата на смъртоносен газ, допълва агенцията, позовавайки се на правителствени източници.

Според САЩ, макар че инспекторите на ООН вече са на място, забавянето на Сирия да ги допусне е направило тяхното разследване безсмислено. Американската оценка се базирала отчасти на съобщения брой на жертвите, на симптомите на ранените и убитите и свидетелства на очевидци.

Химическата атака в околностите на Дамаск миналата седмица е предизвикателство срещу авторитета на Обама, който не предприе особени действия, след като Асад използва химическо оръжие в ограничен мащаб по-рано тази година, и рискува да изпрати сигнал до страни като Иран, че администрацията му не изпълнява заканите си.

Американските ВМС придвижиха миналата седмица още един боен кораб в Източно Средиземно море, с което корабите станаха четири, всеки от които може да изстрелва балистични ракети.

Според военни експерти мишените на евентуална атака с крилати ракети биха били свързани със способността на режима да нанася химически атаки. Възможни цели са оръжейни арсенали, командни и контролни центрове, радарни и комуникационни съоръжения и други военни щабове. По-малко вероятен е удар по обект с химически оръжия поради риска от освобождаване на отровни газове.

Според "Вашингтон таймс" Обама обмисля военен удар срещу Сирия с ограничени мащаби и времетраене. Целта му ще е да послужи за наказание за употребата на химически оръжия от Сирия и възпираща мярка, като същевременно държи САЩ извън по-активно замесване в сирийската гражданска война.

Атаката би продължила не повече от два дни и би се състояла от удари с изстреляни от морето крилати ракети и евентуално с бомбардировачи с голям обсег срещу военни цели, които не са пряко свързани със сирийския арсенал от химически оръжия.

Моментът ѝ ще зависи от три фактора: завършването на разузнавателен доклад с оценка на вината на сирийското правителство в предполагаемата химическа атака от миналата седмица, текущите консултации със съюзници на САЩ и с Конгреса и формулирането на аргументация съгласно международното право.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?