Западът и Русия призоваха за въздържане от насилие за Косово

ЕС, САЩ и Русия предупредиха Сърбия и албанците в Косово да се въздържат от подхлъзване към насилие, след като преговорите за разрешаване на въпроса с провинцията се провалиха, съобщиха световните информационни агенции.

Властите в Косово вече обявиха своето намерение да обявят независимост на областта след изтичането на обявения от ООН краен срок 10 декември, като разчитат на признаване от Вашингтон и по-големите страни от ЕС. От своя страна Белград предупреди, че този ход би предизвикал хаос на Балканите.

"Със съжаление ние трябва да обявим, че не сме в състояние да постигне споразумение за статуса на Косово”, заяви представителят на ЕС в преговорите Волфганг Ишингер.

Пратеникът на САЩ Франк Уизнър заяви, че мирът в региона е поставен на карта. Той направи съвместно изявление с руския представител Александър Боцан-Харченко, като и двамата призоваха Белград и Прищина да се спазят обещанията си за мирно разрешаване на дебата.

Декларацията на Запада и Русия бе насочена преди всичко към призив за опазване на сигурността на Балканите. Ишингер, Уизнър и Боцан-Харченко ще посетят Сърбия и Косово идния понеделник,  преди да внесат доклада си в ООН.

Уизнър призна, че има очевидно напрежение в региона, но че няма вероятност за прояви на насилие в близка перспектива.

Няма споразумение със Сърбия, заяви президентът на косовските албанци Фатмир Сейдиу след тридневните преговори в Австрия.  Бъдещият премиер на Косово Хашим Тачи, който се сражава със сръбските сили като командир на бунтовниците във войната от 1998-1999 година, изрази съжаление, че споразумение не е било постигнато.

“Няма да има връщане към конфликта”, декларира той.

Престъпление

От своя страна сръбският премиер Воислав Кощуница заяви, че независимостта не може законово да бъде постигната  чрез едностранна  декларация, подкрепена от Запада. “Това ще бъде един вид престъпление”, заяви Кощуница. 

Според него с предложението си за съществена автономия на Косово, през изминалите две години на преговори Белград е направил всичко, за да бъде постигнат компромис, но другата страна не е  желаела да участва в преговорите. 

“Сърбия е международно призната, суверенна, демократична държава и абсолютно по никакъв начин няма да се съгласи с едностранно провъзгласяване на независимост, зад което биха могли да стоят отделни държави, нейният статут да бъде поставен под въпрос и Сърбия да бъде изключение от общоважащите правила в света, че всички държави са защитени  в съществуващите си граници”, добави Кощуница.

Готовност за действие

В същото време силите на НАТО в Европа изразиха готовност да противодействат на всяко избухване на насилие, ако Косово провъзгласи независимост, но това може да стане само при даден мандат от ООН, заяви върховният главнокомандващ силите на НАТО в Европа генерал Джон Крадък.

В момента НАТО има 17 000 войници, които следят за сигурността в провинцията, която се намира под администрацията на ООН от 1999 година. Той определи опитът да се предвиди какво ще стане в Косово като "игра на зарове".

      

       

 

 

 

 

     

      

   

     

 

 

Споделяне

Още от Балкани

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?