Западът не бива да мълчи за съдебната разправа с Навални в Русия

Сплашвани, тормозени и преследвани, поддръжниците на опозиционния блогър са се снишили

Алексей Навални

Западът не бива да игнорира делото срещу руския опозиционен блогър Алексей Навални, призовава "Файненшъл таймс" в редакционната си статия в сряда, когато Ленинският съд в Киров трябваше да даде ход на съдебния процес, но го отложи за 24 април. Много западни медии коментират делото срещу "заклетия враг на Кремъл", наричан от пресата "руския Мандела".

Углавното дело е съшито с бели конци, но обвиняемият е заплашен от 10 години затвор. Единствената интрига в процеса е дали Навални ще бъде осъден условно или реално, пише френският в. "Монд".

"Ако Путин реши, че трябва да ме пратят в затвора, значи ще ме пратят", коментира Навални пред кореспондент на вестника, уточнявайки, че присъдата няма да му позволи да се кандидатира за президент през 2018 година.

Опозиционният лидер е обвинен в причиняване на загуби в размер на 16 милиона рубли (400 хиляди евро) на държавно предприятие "Кировлес", намиращо се в гр. Киров, където Навални през 2009 г. е бил съветник на либералния губернатор Никита Бели. Навални е съдействал за сключване на сделка между "Кировлес" и ВЛК, оглавявано от Петър Офицеров. Сега и двамата са обвинени за "кражба на средства" и "организиране на престъпна група".

Преди 10 години Михаил Ходорковски беше "арестуван и обвинен в измами, след като започна да отправя предизвикателства към президента Владимир Путин", припомня "Файненшъл таймс". Днес започва съдебен процес срещу човек, който е по-малко известен от Ходорковски, но не по-малко значим за бъдещето на Русия, пише вестникът.

Навални е единствената фигура, способна да обедини руската опозиция и да издигне нейната популярност. Дори и условна присъда би удовлетворила Кремъл, тъй като тя ще му попречи да се кандидатира на изборите, посочва и "Файненшъл таймс".

Ако Западът се окаже слаб и не реагира, Путин още по-малко ще го уважава

Авторитетното издание призовава западните страни да реагират, независимо от опасността да влошат отношенията си с Русия. "Ако бъде произнесена обвинителна присъда, Конгресът на САЩ би следвало да помисли за включването на съдиите в "списъка Магнитски", а Съветът на Европа да ограничи участието на Русия в своята дейност, пише "Файненшъл таймс".

"Ако Западът се окаже слаб, Путин още по-малко ще уважава и Запада, и неговите ценности", заключава изданието.

"Монд" посочва, че Навални наскоро публикува в интернет цялата отчетна документация по сделката, от която следва, че гората е била закупена по пазарни цени, а фалитът на "Кировлес" е предизвикан от лошото управление на предприятието. Според версията на обвинението Навални е уговорил директора на държавното предприятие Вячеслав Опалев да сключи умишлено неизгоден договор с фирма, контролирана от опозицията.

Навални заяви, че обвинението е базирано на показанията на Опалев, който вече е осъден условно и е готов да дава всякакви показания срещу него.

Сходно дело срещу Навални и Офицеров приключи през април 2012 г., но след това разследването бе възобновено по нареждане на шефа на следствието. Ако Навални с всички сили привлича вниманието към себе си и дразни властта, интересът към неговото минало ще се засили, заяви по-рано прессекретарят на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин.

"Монд" обръща внимание на необичайно съвпадение: град Киров, в който съдят Навални, е наречен така в чест на Сергей Киров – съперникът на Сталин, чието убийство през 1934 г. по заповед на "бащата на народите" сложи начало на сталинската "чистка".

Навални ще бъде признат за виновен, тъй като "руското правосъдие никога не преразглежда своите решения, а прекратените дела се броят на пръсти". Говори се, през цялата си кариера че съдия Сергей Блинов не е произнесъл нито една оправдателна присъда, отбелязва "Монд".

Сплашвани, тормозени и преследвани, поддръжниците на Навални мълчат

"Ню Йорк таймс" също припомня, че на 5 декември 2011 г., когато московчани от средната класа за пръв път се събраха на масова акция и скандираха "Путин – крадец", много от тях отидоха там заради опозиционния блогър и борец срещу корупцията Алексей Навални. Тогава изглеждаше, че ако московският "офисен планктон" се сплоти в армия, Навални ще е нейният командир. Но днес, когато започва съдебният процес срещу Навални, тази армия не може да бъде видяна никъде, пише "Ню Йорк таймс".

Политическата атмосфера в Русия се преобрази под въздействието на страха. Президентът Путин ясно даде да се разбере, че е готов да предприеме сурови средства за потискане на уличните протести.

Над 20 от протестиращите са заплашени с присъди от по 10 и повече години след стълкновенията с полицията през май м.г. Две от момичетата от протестната пънк група "Пуси райът" бяха осъдени на две години затвор заради това, че изпълниха песен срещу Путин в църква. Бяха въведени тежки нови санкции, а неправителствените организации – заклеймени като "чужди агенти". Хората са обезкуражени, малко от тях излизат на демонстрации.

Видни поддръжници на опозицията бяха обработени индивидуално, като им бяха отправени смразяващи предупреждения или чрез намеци – като обиски, или предадени директно от Кремъл. Много от крупните донори на Навални се дистанцираха от него през последните месеци. Той не очаква те да се изправят в негова защита, ако бъде осъден на затвор.

Хората от елита са страхливи

"Мнозинството от елита или бизнес елита, това са хора с либерални възгледи, но те са страхливи, те просто се страхуват от всичко, те треперят през цялото време, така че ще бъдат тихи. Те и в момента са тихи", казва Навални пред "Ню Йорк таймс".

"Човекът е слаб. Не обвинявам никого, но човекът е слаб", заключава той философски.

Процесът срещу него е първият в постсъветската история, когато на съд отива толкова виден лидер на опозицията, пише вестникът и отбелязва, че Навални е и първата политическа фигура в Русия, появила се от социалните мрежи. Той стана известен, публикувайки в интеренет разобличителни материали.

"Ню Йорк таймс" представя един от бизнес спонсорите на Навални, който се е съгласил да си каже името. Това е 43-годишният Роман Борисович, завършил Колумбийския университет, вицепрезидент на "Росгосстраха".

Той разказва, че на следващия ден, след като е дал интервю и се е обявил за спонсор на опозиционното движение, при шефа му в застрахователната компания са дошли трима офицери от специалните служби и препоръчали Борисович да бъде уволнен. По същия начин е станало с другите спонсори. В крайна сметка той се прехвърлил в Лондон.

Десетки журналисти чакат от нощта да влязат в съдебната зала

Съдебният процес трябваше да започне в сряда, но бе отложен, тъй като защитниците на Навални заявиха, че не са им стигнали 36 дни, за да се запознаят с всички 29 тома по делото. Те се оплакаха, че част от материалите са отпечатани от двете страни на листовете. Освен това по делото има много веществени доказателства, включително финансови документи.

За да отразяват съдебния процес срещу Навални, в Киров пристигнаха няколко десетки журналисти от Москва. Те е трябвало да чакат ред от 3 ч. през нощта, за да успят да влязат на съдебното заседание, казва главният редактор на The New Times Евгений Албац.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?