Западът отново осъди готвените от сепаратистите избори в Източна Украйна

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е уведомила по телефона руския президент Владимир Путин, че планираните от сепаратистите в Източна Украйна избори в неделя са незаконни и няма да бъдат признати от европейските лидери. Това съобщи говорител на правителството в Берлин, цитиран от Ройтерс.

По думите на говорителя Георг Щрайтер, Меркел и Путин са провели конферентен разговор с президентите на Франция и Украйна Франсоа Оланд и Петро Порошенко. Четиримата размениха мнения относно "така наречените избори" в самообявилите се "Донецка и Луганска народна републики", каза на пресконференция Щрайтер.

Той разказа, че Оланд и Меркел са подчертали, че гласуването може да става само по украинските закони и че насрочените от сепаратистите избори са в нарушение на споразумението от Минск и усложняват допълнително обстановката. "Правителството на Германия няма да признае тези незаконни избори", каза говорителят на Меркел и добави, че сред лидерите в Европа има единодушие по този въпрос, изразено на срещата на върха в Брюксел миналата седмица.

В хода на телефонната конферентна връзка четиримата участници изразиха задоволство по повод споразумението между Русия и Украйна за газовите доставки, отбеляза говорителят. По думите му всички са се съгласили, че трябва да бъде прекратено насилието в Източна Украйна и там да бъде спазвано примирието.

Русия заяви предварително, че ще признае резултатите от гласуването в двете отцепили се от Украйна територии. С това тя разгневи западните правителство, които настояват Москва да преустанови подкрепата си за сепаратистите.

Насрочените за неделя от самопровъзгласилите се и въоръжени бунтовници в Източна Украйна "избори" подкопават усилията за разрешаването на конфликта в страната. Това се посочва в изявление на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

По неговите думи насрочените избори в части от областите Донецк и Луганск нарушават украинските закони и са в пряко противоречие със споразуменията от Минск, подписани от двете самопровъзгласили се републики и Русия. Изявленията на руски официални представители, че Москва ще признае т. нар. избори, показват, че Русия продължава стремежа си да дестабилизира Украйна. Държавите от НАТО, като част от международната общност, ясно заявиха, че няма да признаят "избори", организирани от отцепниците, допълва Столтенберг.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят