Западът призна новата сирийска опозиционна коалиция, тя иска военна подкрепа

Групата на "Приятелите на сирийския народ", която се събра на четвъртата си конференция в мароканския град Маракеш, призна Национална коалиция на опозиционните и революционните сили (НКОРС) за легитимен представител на сирийския народ. Това съобщи Ройтерс, като се позовава на проекта за заключителна декларация на срещата.

В документа се отправя призив към сирийския президент Башар Асад да се оттегли от властта и се предупреждава, че евентуалното използване от режима на Асад на химически или биологически оръжия ще предизвика "сериозен отговор" от страна на международната общност.

Същевременно руският външен министър Сергей Лавров изрази учудване от решението на САЩ да признаят сирийската национална опозиционна коалиция за легитимен представител на сирийския народ и каза, че то противоречи на усилията за политически преход в близкоизточната страна, предаде Ройтерс.

Според него този ход навежда на мисълта, че Вашингтон изцяло залага на въоръжена победа на сирийската опозиционна коалиция в борбата ѝ за сваляне на президента Башар Асад.

Лавров добави, че решението на САЩ за признаване на коалицията противоречи на Женевското комюнике, което предвижда диалог между сирийското правителство и опозицията.

На започналата среща на "Приятелите на сирийския народ" говорителят на опозицията Уалид ал Бунни призова 130-те делегати да осигурят конкретна помощ за близо двегодишната ѝ борба срещу режима на президента Башар ал Асад.

Признаването е добро нещо, но ние имаме нужда от реална подкрепа, каза Ал Бунни от Сирийската национална коалиция при откриването на конференцията. Коалицията, създадена през ноември в столицата на Катар, настоява за увеличена  международна помощ, включително с военни материали.

"Трябва ни не само хляб за народа ни. Трябва ни подкрепа за нашата армия, за да ускорим нещата и да се отървем от режима", каза за Асошиейтед прес представителят на опозицията Салим Абдул Азиз ал Меслет.

Джон Уилкс, британският специален представител при сирийската опозиция заяви, че днешното събитие не е нито донорска конференция, нито конференция за военна помощ, а по-скоро опит за създаване на опозиционни институции, които да могат ефективно да използват бъдещата помощ и да администрират контролираните от тях територии. В речта си за тежката хуманитарна ситуация на сирийския народ вицепрезидентът на коалицията Сухейр Аттаси заяви, че тя вече е създала необходимите структури за получаване на помощта на терена, както искаше международната общност.

САЩ и ЕС не се очаква да одобрят военна помощ, отчасти поради опасения от свързани с Ал Каида бунтовнически части, действащи в Сирия. Има оръжейно ембарго на ЕС срещу Сирия, което по думите на британския външен министър Уилям Хейг ще бъде обсъждано отново чак на 1 март, и засега остава в сила.

Франция още не е готова да доставя оръжия на сирийските бунтовници въпреки създаването на нов военен съвет, заяви френският външен министър Лоран Фабиюс, цитиран от Ройтерс.

Фабиюс, чието правителство първо призна сирийската опозиция, приветства създаването на военния съвет, който ще съдейства за координиране на военните операции на бунтовническите фракции. Но подозренията към фронта Ан Нусра, терористична организация според САЩ, са проблем, каза той, което означава, че Франция и Великобритания нямат  намерение да преразглеждат тримесечно продължаване на оръжейното ембарго срещу Сирия.

"Засега няма да предприемаме действия. Не може да става и дума за включването на джихадисти в този механизъм и за това ще се говори все повече, след като Ан Нусра беше добавена в списъка", заяви Фабиюс.

По думите му подозренията за връзки с Ал Каида към някои от бунтовническите групи са накарали френските разузнавателни служби да разследват как се финансират те.

"Основната трудност е да насърчим съпротивата и да ускорим падането на Асад, без да унищожаваме съществуващите институции. Не искаме да вървим по пътя на Ирак", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят