Западът са опитва да организира нова мисия за наблюдение на грузинската граница

Два месеца, след като Русия "уби" Операцията на ОССЕ за наблюдение на границата на Грузия и много месеци, след като Москва предупреди, че ще го стори, западните партньори на Грузия все още обсъждат възможностите за организиране на нова операция. Само два месеца остават, докато пролетта настъпи във високопланинските проходи и дотогава Москва ще успее да измисли причина да нахлуе в Грузия, твърдейки, че чеченски и международни терористи преминават границата с Русия. След като мисията за ОССЕ за наблюдение на границата вече няма да я има, за да обори подобни твърдения, Грузия ще бъде изложена на опасността от руски военни действия.

Отчасти виновна за пропиляването на ценно време е неугасващата надежда, че Москва може да склони и да разреши на ОССЕ да поднови мисията си, като обаче ограничи мащаба ѝ и позволи на Русия да играе по-голяма роля. Въпреки че Москва официално твърди, че прекратяването на мисията на 31 декември е окончателно и необратимо, някои представители на ОССЕ и някои западни дипломати от двете страни на Атлантическия океан продължават да мислят, че мисията на ОССЕ за наблюдение на границата трябва да продължи съществуването си като операция на организацията.

Ако обаче Москва в крайна сметка склони, с подновяването на мисията в рамките на ОССЕ, ще трябва да бъдат приети някои диктувани от Русия промени в мандата и структурата ѝ. Тогава на операцията за първи път ще ѝ липсва достоверност и вече няма да може да отхвърля обвиненията на Москва, че е неефективна и че не успява да залови терористите.

Центърът на ОССЕ за предотвратяване на конфликтите сега се занимава с разпускането на мисията, което трябва да стане до средата на май. Някои представители на ОССЕ твърдят, че организацията се бави с тази дейност, надявайки се, че Русия в крайна сметка ще склони мисията да продължи. По този въпрос обаче приоритетите на Грузия и на ОССЕ се различават. ОССЕ се надява да спаси проекта си и да остане играч на сцената на европейската сигурност, макар че осъзнава, че една намалена по численост мисия за наблюдение на границата няма да служи правилно на интересите на Грузия. Тбилиси от друга страна се нуждае от ефективна и будеща доверие мисия, а не от такава, която може да бъде прекъсната от Русия, тъй като е "неефективна или провалена".

Междувременно ОССЕ няма бюджет за 2005 г., тъй като Русия блокира приемането му. Никоя страна, най-малкото заплашвана като Грузия, не може да си позволи да повери сигурността си на организация, която е уязвима от изнудване от страна на Русия. В момента ОССЕ обмисля възможността да направи отстъпки на Русия в други области, за да си издейства съгласието ѝ за продължаване на мисията.

Ситуацията обаче трябва да бъде възприемана като уникална възможност за организиране на нова мисия за наблюдение на границата, която няма да се окаже "заложник" на Москва. Според международното право Грузия и всяка международна организация или неформална група от страни може да разположи подобен тип мисия на грузинска територия.

НАТО обмисля възможността да организира среща във формат 26+1 с Грузия на ниво посланици, за да обсъди въпроса. Тъй като обаче мисията в Грузия по определение е невъоръжена, то не е задача на НАТО да се занимава със случая. Алиансът е готов да обсъди въпроса и в рамките на Съвета НАТО-Русия. Въпреки това теоретичната възможност за организиране на мисия с мандат на този Съвет все още изглежда мъглява.

Европейският съюз наскоро изпрати свой екип в Грузия, който трябва да докладва за резултатите от мисията си в началото на март. В неотдавнашни дебати в ЕС Франция, Германия, Италия и Белгия се противопоставиха на участие на съюза в наблюдението на грузинската граница с довода, че Русия е чувствителна по отношение на международно присъствие по границите си.

Тези държави биха приели единствено да подкрепят тренировъчна програма за грузински граничари, изключвайки възможността за присъствие на ЕС на границата. Някои от другите страни от съюза са съгласни да бъде организирана подобна на досегашната мисия за наблюдение на границата. Една сериозна пречка е желанието на много страни тази мисия да бъде предприета в рамките на Европейската политика за сигурност и отбрана. Това обаче ще ограничи мисията до програма да обучение, която ще се изпълнява далеч от границата.

Създадената този месец в Тбилиси Нова група на приятелите на Грузия, в която участват Естония, Латвия, Полша, Румъния и България, може да се окаже най-подходящият вариант за организиране на нова наблюдателска мисия, която ще има същите характеристики като предишната. Основните аспекти са - международно присъствие на границата и докладване на международни организации. Щом подобна коалиция на желаещите бъде създадена, към нея вероятно ще се присъединят няколко западноевропейски страни от ЕС, НАТО и неутрални. Русия трябва да бъде поканена до участва, какъвто беше случаят в мисията на ОССЕ.

Това или всяко друго подобно предложение трябва да бъде съобщено до средата на март, за да може мисията да бъде организирана най-късно до средата на май. Нужен е един политически призив на грузинското ръководство, за да се прекъснат преди да е дошла пролетта отнемащите време дискусии.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?